La 1 iunie în mai multe țări ale lumii s-a marcat Ziua Internațională a Copiilor. Cu această ocazie am decis să facem portretul statistic al acestora.
Contactat de noi Denis Mutu, Șeful subdiviziunii Direcția statistică Ungheni, ne-a informat că numărul copiilor în raionul Ungheni la moment este de 26 784. Raportul dintre fete și băieți este de 49% fete și 51% băieți, doar două procente face diferența de o egalitate de gen perfectă. De la începutul anului s-au născut 231 copiii. Iar numărul copiilor înscriși în instituțiile de educație timpurie este de 4690.
Cea mai mică rată a natalității din ultimii cinci ani
La momentul de față țara noastră înregistrează aproximativ 560 mii copiii sau circa 22 % din numărul total al populației informează Biroul Național de Statistică. În anul 2021 s-au născut circa 30 mii copiii, un număr mai mic față de anul precedent. Înregistrăm 11 copiii la o mie de locuitori, cea mai mică rată a natalității din ultimii cinci ani.
Băieții domină fetele
Raportul fiind de 106 băieți la 100 fete. Vârsta medie a mamelor la prima naștere este de 25 ani, iar mai mult de jumătate din copiii nou-născuți sunt concepuți de mame ce au vârsta de până la 30 ani. Fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei.
Numărul copiilor înscriși în instituțiile de educație timpurie este în creștere
Numărul copiilor înscriși în instituțiile de educație timpurie în 2021 a fost de circa 140 mii fiind mai mare cu 3 mii față de anul precedent. Picii de 5 ani sunt cei mai des întâlniți la grădiniță. Cei mai mulți copii sunt în municipiul Chișinău, Bălți și raionul Ialoveni, iar cei mai puțini sunt în raionul Leova.
În învățământul primar predomină băieții în schimb la cel liceal predomină fetele. Ce ține de învățământul extrașcolar în țară activează 120 de școli de muzică, iar cel mai solicitat instrument ales de copiii este pianul. Avem 105 biblioteci pentru copiii, se simte o diminuare a utilizatorilor și a numărului de împrumuturi, în schimb a crescut numărul accesărilor pe website-urile bibliotecilor pentru copii.
Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2022 numărul beneficiarilor de indemnizație unică la nașterea copilului a fost de peste 30 mii persoane. Indemnizația medie fiind de 9500 lei. De menționat este și faptul că 10 copiii din o mie au probleme de vedere.
Iar conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, infracţiunile cel mai des comise de minori sunt furturile, cazurile de huliganism, vătămările intenționate. 14-17 ani este vârsta în care minori comit infracţiuni, iar peste 90% din acestea sunt comise de băieți.