După ultimele modificări operate în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, tratamentul pentru 17 patologii cronice – pneumonie, bronșită, astm, hepatită, ciroză, pancreatită, gastrită, pielonefrită etc. – este compensat în mărime de 80 la sută. Totodată tratamentul episodic al acestor boli va fi efectuat în staționarul de zi sau ambulator. Astfel, pacienții, care până nu demult se grăbeau să se interneze în spital, acum se tratează fie acasă, fie în staționarul de zi de la centrele de sănătate din raionul Ungheni.
Această reformă a venit însă și cu primele nemulțumiri. Numărul pacienților care au nevoie de o perfuzie, injecție, analize de sânge fac coadă în staționarul de zi la Centrul de Sănătate (CS) Ungheni crește. Zilele acestea, o locuitoare a orașului a sunat la redacție și s-a plâns că este prea mare rândul la cabinetele pentru procedurile medicale în staționar: „Toate schimbările care se fac mi se pare că sunt împotriva oamenilor. Rândurile la aceste cabinete au crescut și trebuie să așteptăm ore în șir”. Femeia consideră că dacă au fost operate modificări, trebuia și să se deschidă mai multe săli pentru proceduri, să fie mărit numărul de paturi, astfel încât să nu se formeze cozi.
Joi, 17 noiembrie, pe la ora 11, reporterul UNGHIUL, neanunțat, a fost în acest staționar. Сâțiva pacienți își așteptau rândul să facă procedura necesară, iar în sala unde se fac perfuziile mai erau paturi libere. Următoarea zi, reporterul a mers iarăși în staționar, deja dimineața. Oameni erau mai mulți, însă majoritatea doreau să dea sânge pentru analize.
Directoarea CS Ungheni, Lilia Scurtu, a spus că au fost depuse eforturi pentru ca pacienții să nu se rețină, iar cozile, de fapt, se formează mai mult în orele dimineții, cât se recoltează sângele pentru analize. În acest sens, a fost schimbat și orarul pentru cei care trebuie să dea sânge pentru analize, de la 8.00 până la 11.00.
În opinia dânsei, după ora 11, tot mai puțini oameni stau la ușile sălilor de proceduri, deoarece rândul este fluidizat. Totodată Lilia Scurtu recomandă tuturor pacienților să își facă programări și la procedurile medicale, astfel nu vor fi nevoiți să aștepte și nu va fi aglomerare. În afară de sălile de triaj și în cele unde se recoltează sânge sunt paturi, iar după ora 11.00 pacienților pot să li se facă perfuziile solicitate. În plus, a mai fost deschisă o sală pentru proceduri. „Cei mai mulți fac analizele în primele zile ale săptămânii, iar la sfârșit, tot mai puține persoane stau la ușă. Da, este activitate, e sezonul când sunt multe răceli, probleme de sănătate, numărul de pacienți s-a mărit, dar aceasta ar trebui să ne organizeze. Adică să facem programarea pentru injecții intramusculare, intravenoase sau perfuzii, astfel așteptarea nu va fi lungă. Când stăm în rând la piață ca să cumpărăm carne nu ne plângem, dar aici e cald, sunt locuri unde pacienții pot să se așeze și deja ne supărăm”, spune directoarea.
Deși numărul de solicitanți s-a mărit, personalul medical a rămas același – un medic și două asistente medicale. Nelea Alexeev, doctoră în staționarul de zi, ne asigură că în această componență deocamdată reușesc să facă față solicitărilor: „Un minut durează ca pacientul să dea sângele pentru investigație. Ca să nu facem rând, prelevăm sângele și mai devreme de ora 8. Asistentele vin la ora 7.30 și în jumătate de oră 50 de oameni deja trec investigația. Acum, procedurile medicale în staționarul de zi sunt prestate la circa 50 de pacienți pe zi, vara sunt mai puțini”.
Pacientul care are nevoie de proceduri în staționarul de zi se prezintă doar cu îndreptarea și medicamentele pe care i le-a prescris medicul. Conducerea instituției afirmă că sunt asigurați pe deplin cu echipament, seringi, picurători.