În secolul XXI, oricât de banal ar suna, dar Spitalul Raional Ungheni are, în sfârşit, un lift, cu ajutorul căruia sunt transportaţi pacienţii în sălile de operaţii, care se află la etajul doi al blocului chirurgical. Pentru construcţia lui a mai fost necesar să se construiască şi o anexă, care leagă secţiile reanimare, traumatologie cu secţia chirurgie. Proiectul a început în luna aprilie şi a fost susţinut financiar de Consiliul Raional Ungheni. „Ex-preşedintele raionului, Iurie Toma, a fost cel care a dat undă verde proiectului, iar conducătorii actuali au susţinut continuitatea şi finalitatea lui”, a punctat Lidia Crăciun, directoarea interimară a spitalului. Construcţia holurilor către secţiile menţionate a costat 300 de mii de lei, iar liftul propriu-zis – 600 de mii.
Lidia Crăciun menți-onează că proiectul respectiv de mult se cerea realizat: „Era o problemă pentru pacienţi, medici. Dacă se întâmpla că noaptea trebuia să fie efectuată de urgenţă o operaţie, iar pacientul urma să fie transportat la etajul doi, toţi puneau mâna şi ajutau: infirmiera, asistenta medicală, medicul, rudele pacientului. Aceeaşi procedură era efectuată şi când aduceau pacientul în secţia reanimare, traumatologie. Posibil să fi fost și cazuri când pacientul cădea de pe targă”.
Unghenenii salută realizarea acestui proiect. „Îmi amintesc de cazul când mama a fost operată. Am chemat rudele să ne ajute să o ridicăm la al doilea etaj. Era foarte greu să ridici pe scări un om pe targă, care mai avea şi dureri. Bine că a fost soluţionată problema”, a spus Gheorghe Timoşco din Ungheni.
Directoarea interimară a spus că după ce a fost reabilitat blocul chirurgical, construcţia liftului a fost ultimul detaliu al proiectului. Dânsa adaugă şi faptul că îmbunătăţirea condiţiilor în instituţia medicală a atras după sine rezultate pozitive. Dintre spitalele raionale, la Ungheni au fost realizate cele mai multe operaţii, doar anul trecut aici au fost efectuate 3600 de intervenţii chirurgicale. Un alt indicator este şi că anii trecuţi, în instituţiile medicale din Chişinău erau îndreptați circa 33% din pacienţi, anul acesta – doar 17.