Potrivit Valentinei Bordianu, ofiţer principal al serviciului prevenţie a Direcției Situații Excepționale mun. Ungheni, căpitan al serviciului intern, în municipiul Ungheni au fost 4 incendii, în Valea Mare – 3, iar în satele Rădenii Vechi, Cioropcani, Vulpești, Bumbăta, Șicovăț, Blindești câte unul.
Conform declarațiilor specialistei majoritatea incendiilor au izbucnit în șoproanele, depozitele de fân – 6 incendii, case de locuit – 4 incendii, autoturisme – 2 incendii; s.a.
Cauza probabilă de izbucnire a lor au fost: incendiere intenționată, jocul copiilor cu focul, scurtcircuit al firelor electrice a transportului auto, scurtcircuit, imprudența cu focul deschis și cea în timpul fumatului.
Până la data de 5 octombrie au avut loc trei incendii (Nota red: Statistica pentru luna septembrie a numărului de incendii în r. Ungheni am primit-o pe 5 octombrie): mun. Ungheni- 2, s. Buciumeni -1 incendiu.
Cel mai recent incendiu a fost pe 7 octombrie, când din mers s-a aprins autocarul de pe ruta Cetireni-Ungheni. Conform declarațiilor lui Petru Prepeliță, ofiţer superior al serviciului prevenţie din cadrul Direcției Situații Excepționale mun. Ungheni, au fost afectate o secțiune a motorului și filtru de aer. Victime nu s-au înregistrat, pasagerii au fost evacuați la timp. Cauza izbucnirii incendiului se stabilește, precum și valoarea pierderilor.
Direcția Situații Excepționale mun. Ungheni îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare în special: la utilizarea focului deschis (să nu aprindă gunoiul, vegetația, dar și miriştea uscată în apropiere spațiilor agricole, forestiere, dar și a celor de locuit, pentru a preveni incendiile şi extinderea acestora, întrucât în condiții de vânt și umiditate redusă, focarele se pot răspândi cu repeziciune), să nu folosească instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii;verificaţi periodic starea acestora; nu lăsaţi în priză nesupravegheate : fierul de călcat, reşoul electric, radiatoarele sau alte aparate electrice de uz casnic; nu apelaţi la persoane neautorizate pentru repararea instalaţiilor electrice, de gaz sau aparatelor electrocasnice; nu cuplaţi la o singură priză electrică mai multe aparate; nu lăsaţi copii singuri în casă în timp ce arde focul în sobă sau cu surse de foc deschis la îndemână; nu depozitaţi în podurile construcţiilor materiale textile combustibile, hârtie sau furaje pentru animale; nu fumaţi în locurile unde există pericol de incendiu; nu aruncaţi la întâmplare resturi de ţigări sau chibrituri aprinse; nu loviţi şi nu răsturnaţi buteliile cu gaz lichefiat; la aprinderea aragazului verificaţi robinetul de gaz, aprindeţi chibritul, apropiaţi-l de arzător şi uşor daţi drumul la gaz; nu umblaţi cu surse de foc deschis (lumânări, brichete, chibrituri, lămpi,etc) în poduri, şuri, magazii, şoproane şi folosiţi numai lanterne cu baterii; curăţaţi periodic coşurile de fum şi înlăturaţi fisurile produse în acestea, verificaţi şi refaceţi periodic izolaţia termică a coşurilor şi canalelor de fum faţă de materialele combustibile din structura podului şi acoperişului; nu depozitaţi furaje (păioase) sub formă de căpiţe (şire) în apropierea construcţiilor şi clădirilor; pentru autoturismul dvs. procuraţi-vă un stingător cu praf şi CO2; nu vă creaţi rezerve de carburanţi în magazii, beciuri, pivniţe etc; la părăsirea locuinţei asiguraţi-vă că nu aţi lăsat focul aprins, consumatorii electrici sub tensiune şi corpuri de iluminat aprinse.