În preajma sărbătorilor pascale din acest an, lângă piața agricolă din Colibași, raionul Cahul, se vor deschide șase căsuțe construite în stil rustic, destinate comerțului cu produse locale și articole de artizanat. Amenajarea căsuțelor face parte din proiectul „Orășelul Rustic”, cu drag din Colibași – premisă pentru promovarea patrimoniului rural tradițional”, implementat în cadrul Programului „Satul European Express”. Înainte de a depune dosarul la concursul de finanțare, primăria le-a cerut sătenilor să aleagă, prin intermediul votului online, ce obiect de infrastructură ar vrea să fie renovat. Oamenii și-au dat votul pentru „orășelul rustic”.
În preajma pieței agricole din Colibași a fost amenajat un spațiu modern și comod, cu grup sanitar, pentru comoditatea vânzătorilor și cumpărătorilor. Pentru a accentua însă specificul locului – Valea Prutului – unde activează mulți producători locali și meșteri populari, autoritățile publice locale s-au gândit să plaseze căsuțe meșterite în stil rustic, unde să-și poată vinde marfa brutarii, patiserii sau meșterii care brodează, țes sau împletesc obiecte din lozie. Localizat în apropiere de Prut, satul încă păstrează tradiția împletitului din lozie.
După ce s-a lansat competiția de granturi pentru Programul Național „Satul European Expres”, unde suma maximă a proiectelor finanțate din bugetul de stat era de circa 450 de mii de lei, autoritățile locale au întrebat locuitorii din Colibași, inclusiv pe cei aflați peste hotare, ce obiect de infrastructură consideră ei că ar trebui construit sau modernizat: „orășelul rustic”, „aleea sănătății” sau reabilitarea stadionului de mini fotbal. În urma votării online, a câștigat „orășelul rustic” cu 51,6% din totalul de 677 de participanți la votul online.
„Da, oamenii din diaspora se implică, deoarece și autoritățile sunt transparente, se consultă cu ei referitor la problemele satului, iar atunci când se colectează bani pentru diverse campanii și caravane, aceste donații se prezintă într-un mod deschis”, a spus Victoria Matveev, coordonatoarea proiectului de la Colibași. Ea a adăugat că dacă autoritățile sunt integre, transparente și implică locuitorii la toate etapele procesului decizional, oamenii capătă încredere și devin mai activi. Tot ea este convinsă că „orășelul rustic” va fi un loc vizitat de turiști.
Constantin Cojan, unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari din țară specializați pe prelucrarea artistică a pieilor, este bucuros că va putea veni mai des cu lucrările sale la piața din sat. El confecționează și ornează bundițe, cojoace, cușme de miel. „Nu mă plâng de clienți, vin oameni din tot spațiul românesc, fie că sunt din Ucraina sau din România. Dar acolo, în acest orășel, mă voi întâlni cu alți pensionari de-alde mine. Vom mai schimba vorbe…”, a spus meșterul, cu aluzie la faptul că iarna a lucrat în atelier și acum are nevoie de socializare.
În prezent, lucrările la „orășelul rustic” sunt pe sfârșite, urmând ca în apropierea sărbătorilor pascale să i se deschidă porțile. Concursul pentru amenajarea acestui teritoriu a fost câștigat de firma „Danco Capital” SRL. Primăria Colibași a publicat anunțul de participare pentru organizarea concursului de selectare a ofertelor în luna august, anul trecut. La concurs au participat trei agenți economici. În anunțul privind procurarea și instalarea căsuțelor din lemn și a standurilor expoziționale primăria a solicitat o ofertă cu o valoare estimativă de până la 370 de mii de lei, fără TVA. Compania SA „Făuraș” a oferit cel mai mic preț, circa 319 mii de lei, dar oferta a fost descalificată, deoarece dosarul nu a fost complet. Următoarea firmă, „Danco Capital” SRL a oferit un preț de 345 de mii de lei, a doua ofertă în ordine crescătoare, după cea descalificată. A treia firmă, „SD Sigur” a oferit o ofertă maximă de circa 370 de mii de lei, dar incluzând TVA ar constitui peste 400 de mii de lei, depășind suma solicitată de primărie. Astfel, autoritatea contractantă de la Colibași a selectat oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic pe baza criteriului de atribuire şi a factorilor de evaluare indicați în documentația de atribuire, așa cum prevede Legea privind achizițiile publice.
Astfel, în prezent în Colibași au fost construite șase căsuțe de lemn și a fost amenajat teritoriul adiacent acestora. Totodată a fost amenajată și o rampă de acces necesară pentru persoanele cu probleme locomotorii sau pentru cărucioare.
Programul „Satul European Expres” a fost lansat în luna aprilie a anului trecut. Autoritățile publice locale au depus dosarele la concursul de granturi mici, în valoare de până la 450 de mii de lei, pentru îmbunătățirea infrastructurii locale. În raionul Cahul, în cadrul acestui program, au fost selectate spre finanțare 20 de proiecte.
Acest articol este un produs al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice prin contribuția mass-media”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API), în calitate de beneficiar de sub-grant a proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante. Opiniile exprimate în cadrul proiectului și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.