Satul hrăneşte ţara... Oare cum trăieşte el în ziua de azi, cum supravieţuieşte în vremea când, se pare, afară de jocuri politice în ţară nu mai avem altceva?
Potrivit unui locuitor dintr-un sat mic, uitat chiar şi de primarul comunei, rău. El cu încetul se îneacă în murdărie şi noroi, dar acest lucru pe nimeni nu deranjează. De exemplu, de Sf. Dumitru, s-a sărbătorit hramul. Dar sătenii aşa şi nu ar fi dorit să facă ordine. Cică, el a încercat să vorbească cu oamenii, dar i s-a propus foarte amabil să se ducă acasă şi să dea ordine acolo. Interlocutorul spune că ar putea să le facă observaţie primarul şi poliţistul de sector, dar ei nu vin pe aici, el, în tot cazul, nu ţine minte când au fost ultima dată. La magazin, a menţionat interlocutorul, aproape toate produsele au termenul expirat, nu poţi zice nimic, deoarece data viitoare în genere nu ţi se vine marfă. Primeşti undeva ceva, iar monede în genere nu ți se dau, cică, ei nu le fac. Potrivit bărbatului, îl sperie această indiferenţă a consătenilor, cărora, se pare, afară de buzunarul propriu şi gospodărie de nimic nu le pasă.
Valeriu Echim, şeful Direcţiei Siguranţă Alimentară a raionului Ungheni, spune că atunci când e vorba de produsele alimentare trebuie să se adreseze la direcţia în cauză. Dar învinuirea că produsele au termenul expirat nu poate fi nefondată, ea neapărat trebuie confirmată cu bonul fiscal şi ceva ce arată că termenul ar fi expirat, de exemplu, ambalajul. Semnalele anonime la telefon nu se examinează, deoarece şi autorii plângerilor sunt diferiţi. Pentru ca inspectorul direcţiei să se deplaseze la faţa locului e nevoie de o confirmare concretă care mărturiseşte despre încălcarea regulilor de comerţ.
Potrivit lui Victor Mutu, inspector superior la Inspecţia Ecologică a raionului Ungheni, în comună este administraţie publică. De la ea trebuie de început. Este primar, este poliţist de sector, în primul rând lor trebuie să li se adreseze cu o petiţie împotriva sătenilor care fac murdărie. Dacă aceştia nu iau măsuri sau va fi necesar să se implice ecologiştii, aceştia vor veni la faţa locului. Dar nu numai ei pot sancţiona pentru încălcări, ci şi poliţistul care ar avea mai multe drepturi, el e pus anume ca să facă ordine. Însă sătenii nu doresc să se certe cu vecinii şi să se plângă primarului. Deci, dacă ei nu doresc să se certe şi să supere pe cineva, lasă să trăiască în mizerie. Cu atât mai mult cu cât anume ei şi nu altcineva trebuie să păstreze curăţenia şi să nu facă gunoi. Dacă va fi necesar să se adreseze la inspecţie, trebuie să depună o cerere în scris, să indice persoana concretă care depozitează sau aruncă deşeurile în locuri nepermise, doar ecologiştii nu vor umbla prin sat în căutarea persoanei care a aruncat ceva undeva.
Poate nu ar trebui de ajuns la situaţia când va veni primarul sau inspectorul ecologist şi ne va da cu nasul în gunoi, ci să-l strângem şi să dormim în linişte.