Ministerul Sănătății nu preconizează, la această etapă, vaccinarea populației cu o a treia doză de vaccin împotriva noului coronavirus. În Republica Moldova, sunt 23% de vaccinați cu primele două doze. Dacă sunt luați în calcul și cei vaccinați în România și în alte țări, numărul total poate fi sub 30%. „A treia doză este aplicată în țările cu o rată mare a vaccinării. Aplicarea celei de a treia doze vine cu același scop, ca și primele două: să creeze imunitate colectivă. Vaccinul nu se aplică pentru ca să ofere o anumită protecție unei sau unor persoane în parte. La nivel de stat, politicile se organizează în așa fel ca să stopăm sau să minimalizăm transmiterea virusului”, a declarat ministrul sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass-media.
„Scopul aplicării unui nou rapel este ca să fortifice ceea ce au creat primele două doze. Când noi nu am creat nici pe departe o protecție la nivel de comunitate, care ar fi eficiența cheltuielii acestor bani, în sume colosale la nivel de țară, dacă noi nu putem realiza protecția la nivel de comunitate, imunitatea colectivă? Noi avem încă să muncim ca să majorăm numărul celor vaccinați cu primele două doze”, a precizat Ala Nemerenco.
Imunologii recomandă aplicarea celei de a treia doze doar la atingerea unui anumit procent de vaccinare la nivel de țară. „Ceea ce trebuie să facem noi este să utilizăm banii eficient, nu doar să facem ceva de dragul făcutului. Ne sunt puse întrebări: uitați-vă, acolo se face așa. Dar v-ați uitat în țările unde se face a treia doză, care este rata de vaccinare la nivel de țară? Ei toți sunt la 68-70-80 de procente. Noi mai avem să muncim aici”, a precizat ministrul.
Conform Alei Nemerenco, nici medicii nu vor fi vaccinați cu o a treia doză. „Politicile se creează la nivel național, nu se croiesc pe haina individuală a cuiva. Statul ia decizii care costă sute de milioane și atunci ele trebuie să fie racordate la întreaga populație”, a menționat ministrul.
Ala Nemerenco a adăugat că și Organizația Mondială Sănătății nu susține aplicarea celei de-a treia doze, atâta timp cât multe țări nu au încă acces la vaccin, nu au le au pe primele două realizate. Astfel, țările care își pot permite a treia doză, din punct de vedere financiar, pun presiune pe producători, ca să trimită vaccinul în direcția lor, majorând și mai mult prăpastia între țările sărace și țările bogate”, a menționat ministrul.
Întrebarea cu privire la aplicarea celei de a treia doze a vaccinului anti coronavirus i-a fost pusă Alei Nemerenco în contextul informațiilor că în unele state ale lumii, ca Israel, SUA, România, s-a trecut la vaccinarea cu a treia doză.