Prima localitate în topul localităților se situează satul Săghieni, comuna Boghenii Noi cu 55 de hectare, care au ars la 17 martie, potrivit informațiilor Direcției Situații Excepționale Ungheni (DSE). Pe al doilea loc e Negurenii Vechi. Aici potrivit ofiţerului principal al serviciului prevenţie a DSE mun. Ungheni, căpitan al serviciului intern, Valentina Bordianu, 50 de hectare de teren au fost cuprinse de flăcări, iar în Medeleni au ars 50 de hectare de vegetație uscată și la Buciumeni au luat foc 45 de hectare de vegetație uscată.
Aceeași sursă ne comunică că cele mai mari suprafețe arse au fost pășuni.
Specialiștii în ecologie atenționează că urmările incendiilor de vegetație sunt foarte periculoase pentru mediu. Iată unele dintre ele: odată cu arderea resturilor vegetale se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului, are loc poluarea aerului prin emisia monoxidului de carbon şi altor substanţe dăunătoare, care prezintă pericol pentru sănătate şi mediu, se sărăceşte solul în materie organică, se evaporă apa din stratul superficial al solului.
Ce pedeapsă riscă cei vinovați? Vadim Dadus, inspector principal la Inspecția pentru Protecţia Mediului Ungheni ne spune că, conform Codului Contravenţional al R. Moldova, art. 115 alin. (3), arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale (1 unitate convențională = 50 lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.