Premierul Natalia Gavrilița susține că, în pofida situației dificile de pe piețele internaționale și crizele cu care s-a confruntat Guvernul, pentru anul viitor este pregătit un buget substanțial, de dezvoltare. A fost posibil acest lucru în condițiile în care a fost restabilită încrederea partenerilor externi și au fost restabilite sursele de finanțare, iar astfel s-a putut menține o anvelopă de cheltuieli care a permis creșteri salariale, creșteri de compensații. În același timp, s-a reușit menținerea unui volum important de cheltuieli capitale și investiții în domenii care asigură dezvoltarea țării. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, susținute după ședința de Guvern la care s-au aprobat bugetele pentru anul viitor, transmite IPN.
Șefa executivului a menționat că Guvernul a fost învestit în luna august, când ciclu bugetar era deja în derulare. În ultimele trei luni, Ministerul Finanțelor a trebuit să vină cu mai multe modificări la bugetul pentru anul 2021, dar și să pregătească bugetul pentru anul viitor.
Pentru anul următor, veniturile Bugetului Public Național se estimează la 80,8 miliarde de lei. Cheltuielile – la 96,2 miliarde de lei. La elaborarea bugetului, s-a pus accent pe menținerea unui volum de cheltuieli care să permită să fie crescute veniturile populației pentru a face față crizelor.
În ceea ce ține de politica bugetar-fiscală, șefa executivului afirmă că aceasta este una prudentă. „Intenționat am menținut ratele existente și am asigurat predictibilitate pentru agenții economici. Pentru că noi credem că orice modificare serioasă trebuie să fie discutată cu toți actorii interesați și trebuie să fie discutat într-un ciclu normal de planificare bugetară. De aceea, imediat după aprobarea bugetului pentru anul 2022, vom începe deja lucrul asupra politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023. Și acolo vom discuta multe din propunerile care sunt și din programul de guvernare, și care au venit de la diverși actori. Inclusiv un capitol nou pentru întreprinderile mici și mijlocii în Codul Fiscal sau anumite acțiuni pentru asigurarea autonomiei financiare a autorităților publice locale”, a precizat premierul.
Politica fiscală și vamală pentru anul viitor prevede că încasările din taxa pentru folosirea drumurilor în proporție de 100% vor ajunge în bugetele locale. Se majorează cuantumul scutirilor persoanelor fizice de la 25 200 de lei la 27 000 de lei (scutirea personală), de la 30 000 de lei la 31 500 de lei (scutirea personală majoră) și de la 18 900 până la 19 800 de lei (scutirea majoră pentru soț sau soție). Este prevăzută și dublarea scutirii pentru persoanele întreținute, de la 4500 de lei la 9000 de lei.
Natalia Gavrilița a declarat că va fi creat un fond nou pentru dezvoltarea locală și regională, de 770 de milioane de lei. Din el vor fi finanțate proiectele de aprovizionare cu apă și sisteme de canalizare. Concomitent, a fost crescut fondul pentru modernizarea și construcția grupurilor sanitare pentru instituțiile de învățământ, iar alocația anuală pentru procurarea materialelor didactice va fi dublată până la patru mii de lei.