În contextul situației pandemice, este necesar de a interveni cu un pachet eficient de politici care ar contribui la sporirea nivelului de siguranță al persoanelor ocupate și nu ar accentua excluziunea celor mai des marginalizați. Este sugestia Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, care a pregătit o notă analitică consacrată acestor probleme, transmite IPN.
„În condițiile manifestării variantelor noi de COVID-19, care sunt încă în proces de studiere mai aprofundată în privința răspândirii și efectelor asupra populației, inclusiv ale celor care au fost vaccinați, fie s-au vindecat de coronavirus, este important să se intervină cât mai prompt în implementarea intervențiilor atât privind respectarea în continuare a măsurilor de protecție la locul de muncă, cât și de încurajare și stimulare a procesului de vaccinare a populației ocupate. Necesitatea de intervenții reiese și din diminuarea probabilității sistării repetate a activității mai multor agenți economici sau a implementării măsurilor ce vor determina încetarea temporară sau definitivă a activității salariale ale categoriilor mai vulnerabile de angajați”, arată sursa citată.
Printre recomandările Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare este dezvoltarea Programului de subvenționare a angajatorilor în scopul adaptării eficiente a locurilor de muncă la protocoalele de siguranță privind prevenirea incidenței de infectare. „În condițiile în care pentru asigurarea unui nivelul sporit de siguranță la locul de muncă pe timp de pandemie urmează să se ofere în mod continuu echipamente de protecție angajaților (dezinfectanți, măști etc.), dar și să se recurgă (în anumite cazuri) la reorganizarea programului sau a condițiilor de muncă, este important ca fiecare angajator să fie în posibilitatea să beneficieze de suport din partea statului pentru a nu se confrunta cu dificultăți financiare în intenția de a-și proteja personalul de infectare cu COVID-19”, menționează sursa citată.
Autorii notei analitice propun exercitarea unui „controlul țintit și informat de riscuri a angajatorilor din perspectiva respectării protocoalelor de siguranță la locul de muncă pe timp de pandemie”. Această recomandare implică două etape de implementare: „analiza de către Inspectoratul de Stat al Muncii a procedurilor/protocoalelor de siguranță pe timp de pandemie ce sunt disponibile și care sunt oferite de către autorități angajatorilor în vederea identificării riscului de infectare la locul de muncă” și „intervenția autorității prin intermediul Inspectoratul de Stat al Muncii pentru a analiza natura muncii din perspectiva riscurilor de infectare cu SARS-COV-2 și efectua controale privind respectarea protocoalelor de siguranță oferite de autorități angajatorilor”.
„Cu cât natura muncii este mai riscantă/precară din punct de vedere a infectării cu COVID-19, cu atât mai mult angajatorul trebuie să asigure că sunt implementate măsuri eficiente de prevenire. În acest context, angajatorii ar fi încurajați inclusiv să promoveze necesitatea vaccinării angajaților, dar și a respectării celorlalte măsuri de protecție privind infectarea la locul de muncă”, precizează sursa citată.