De la sosirea primăverii angajații Direcției Situațiilor Excepționale Ungheni au intervenit la lichidarea a peste 53 focare de vegetație aprinsă, potrivit declarației lui Vladimir Gârbea, inspector în cadrul instituției. Doar în zilele de odihnă (8, 9 și 10 martie) pompierii au stins peste 19 focare, având aria de răspândire de peste 50 de hectare.
Acestea au fost în localitățile Pârlița, Zagarancea, Semeni, Elizavetovca, Manoilești și în municipiul Ungheni, strada Ștefan cel Mare și Sfânt, în apropierea celor 2 stații PECO. Din fericire nu a avut nimeni de suferit.
Per total responsabilii de la direcția respectivă ne comunică că cele mai mari și afectate suprafețe au fost înregistrate în satele Sinești, Pârlița,Valea Mare, Bumbăta. Conform datelor operative, în urma arderii aici au fost afectate 200 hectare de vegetație uscată.
Pentru a evita pericolul de izbucnire a unor incendii devastatoare pompierii recomandă de abţinut de la utilizarea sursei de energie termică şi a focului deschis; în cazul în care mergeți la vreun picnic sau în orice alt spaţiu de agrement, aflat în natură, evitaţi aprinderea rugurilor care în condiţii de umiditate redusă poate duce la izbucnirea incendiilor; nu utilizaţi focul la nimicirea rămăşiţelor menajere depozitate şi a ierbii uscate; atunci când depistați un focar de ardere a vegetației, lichidaţi-l cu mijloace proprii și apelați serviciul salvatori şi pompieri la numărul de telefon 112. Respectarea acestor cerinţe elementare va reduce pericolul provocării unor situaţii excepţionale.
În caz contrar, Direcția Inspecției Ecologice și Inspectoratul de Poliție sunt în drept să aplice amenzi contravenţionale în mărime de până la 240 unităţi convenţionale (12000 lei).