Ziua de 14 februarie are o semnificație aparte pentru țara noastră și, în mod special, pentru cei care pășesc pragul Casei Limbii Române „Mihai Eminescu” din Ungheni. În această zi, marcăm nașterea poetului Grigore Vieru. Cu această ocazie, aici de 15 ani se desfășoară un eveniment dedicat memoriei și creației poetului, aducând împreună membrii Cenaclului literar-artistic „Suflet de Poet” – Natalia Mocan, Tatiana Cimbriciuc, Tatiana Ceretean, Constantin Alcaz, Viorica Mazuric, iubitori de literatură, elevi și artiști. Sala instituției a fost mai neîncăpătoare ca niciodată, dovadă a dragostei purtate față de poetul considerat „Lacrima limbii române”.
Evenimentul a debutat cu melodiile „Pentru Ea” și „Eminescu”, interpretate de tenorul român Paul Celmare, care a adus un omagiu limbii române, oferindu-i o culoare deosebită prin vocea sa. A urmat, în premieră absolută, cântecul „Mama”, pe versuri de Grigore Vieru și muzică de Aliona Leșanu.
Ce poate fi mai frumos decât versurile lui Grigore Vieru? Răspuns: doar versurile lui Grigore Vieru. Sunt dulci, profunde, patriotice, simple, dar în același timp pline de sens. Această frumusețe a fost pusă în valoare printr-un recital de poezii semnate de marele poet, susținut de Amelia Bria, Andreea Boghean și Gabriela Balica de la Biblioteca pentru Copii „Dimitrie Cantemir”, precum și de Mirela Vișan de la Școala Primară „Spiridon Vangheli”
Interpreta de muzică populară Petronela Pînzariu, din Iași, România, a încântat publicul cu piese, cum ar fi „Casa părintească nu se vinde”, pe versurile lui Grigore Vieru, dar și cântecul „Cât trăim pe acest pământ”, semnat de o altă personalitate – Nicolae Dabija.
Am urat „Bun venit!” noilor membri ai Cenaclului literar-artistic „Suflet de Poet”, tineri talentați care au încântat publicul cu propriile creații: Felicia Crețu (elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”), Alexandra Barabaș (elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”) și Eduarda Medici la Colegiul de la Colegiul de Medicină Ungheni.
Momentul culminant al evenimentului l-a constituit recitalul de poezii și cântece pe versurile lui Grigore Vieru, susținut de elevii Școlii de Arte pentru Copii „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din orașul Cornești. Împreună cu Formația Folclorică „Codrenii”, aceștia au oferit publicului clipe de neuitate.
Este de menționat că evenimentul a participat un număr impresionant de membri ai Grupului de Sprijin Reciproc „HelpAge” Ungheni și elevi de la Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, care, alături de ceilalți participanți, au cântat împreună cântece nemuritoare pe versurile poetului iubit.
„Vor trece ani, vom spune într-un glas,
Nemuritor rămâne versu-i bun!
În gândul meu Vieru a rămas
O lacrimă, ce plânge și acum.”