Angajații Stațiunii Tehnologice pentru Irigare Ungheni au sperat că odată cu sosirea oaspeților din capitală se va clarifica în cele din urmă problema legată de restanțele salariale din ultimele șapte luni și viitorul întreprinderii lor, dar în zadar. Potrivit directorului stațiunii, Valeriu Jalbă, vizita recentă a reprezentanților Agenției „Apele Moldovei” și Agenției Proprietății Publice nu a adus certitudine. Au auzit același lucru: că nu sunt bani în buget și se pare că stațiile de pompare urmează a fi scoase la licitație pentru a se achita cu oamenii, iar întreprinderea, cel mai probabil, va fi desființată.
Interlocutorul a adăugat că la el, recent, a fost un grup de lucrători și le-a sugerat, în legătură cu restanțele salariale, să meargă în instanța de judecată și atunci problema privind vânzarea echipamentelor va fi soluționată mai repede. Deși ar fi trebuit de mult să se ducă la judecată.
Iar oamenii nu pot fi concediați. Nu demult, de la stația de pompare din Costuleni au fost furate două pompe cu tot cu motoare și dacă acolo nu vor fi lucrători, în genere vor rămâne cu nimic. Directorul este indignat de furt, doar făptașii au trebuit să aducă o autospecială, fiindcă o pompă împreună cu motorul cântărește o tonă și jumătate șii în 15 minute nu reușești să o duci, se cere o jumătate de zi. După o pauză, a menționat că lucrătorii stațiilor sunt persoane cu răspundere materială, prin urmare se vor clarifica.
Și acum vom discuta cu persoana, cu care angajații stațiunii par să asocieze viitorul întreprinderii lor – acesta este directorul SRL „Prog-Agroter”, Iurie Vrabie. Mai întâi, îl vom întreba, are nevoie de o stațiune tehnologică pentru irigare? Surprins, spune că aude prima dată despre așa ceva. Apoi adaugă că acolo, cel mai probabil, echipamentul este învechit și trebuie să fie schimbat. În același timp, consideră că întreprinderea ar trebui să rămână în proprietatea statului, care astfel va oferi sprijin producătorilor agricoli. În nicio țară din lume agricultorii nu reabilitează sistemul de irigații pe cheltuiala lor. Statul ar trebui să-și asume această responsabilitate cu implicarea unor proiecte. Lăsați-l să restabilească magistrala principală a sistemului de irigare, să aducă apă pe câmpuri și deja proprietarii lor să cumpere echipamente pentru irigare. Desigur, cel mai simplu este să vândă stațiunea de irigare și, astfel, să-și decline orice responsabilitate. „Noi și așa am vândut tot ce am avut în țara noastră, inclusiv fabricile de conserve. Ce avem astăzi, toată lumea știe. Consider că stațiunea pentru irigare ar trebui păstrată, poate s-o facă intergospodărească, astfel încât întreprinderile agricole să își asume unele costuri, dar proprietarul acesteia ar trebui să fie statul”, a spus sursa.
De ce această întrebare nu este abordată la nivel înalt? Pentru că nu promite dividende politice? Sau statul nu are deja nevoie nici de irigare? Agricultorii au supraviețuit cumva până acum, lasă-i să se străduie și mai departe.