Ministerul Educației intenționează să introducă planul de învățământ pentru profilul general destinat liceelor cu o singură clasă liceală. Astfel, elevii vor avea libertatea de a alege în cadrul sesiunilor de teze semestriale și la examenele de bacalaureat, susținerea probelor de finalitate la profilul real sau umanist. Prevederea se conține în proiectul Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, propus spre discuții publice de Ministerul Educației, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al MEC, oferta educațională a Planului-cadru pentru profilul general include 6 ore pentru discipline la alegere, dintre care cel puțin una trebuie selectată din lista disciplinelor opționale aprobată de MEC. Restul orelor poate fi alocată fie pentru studierea extinsă a materiilor incluse în grila examenului de bacalaureat, fie pentru discipline precum Literatura universală, Limba străină II și Dezvoltarea personală.
Clasele cu minimum 25 de elevi vor putea fi divizate o singură dată, pentru a crea grupuri echilibrate. Această inițiativă vine în contextul în care aproximativ o treime din licee dispun de o singură clasă de liceu.
Pentru elevii care urmează profilurile arte și sport, noul Plan-cadru introduce un model de studiu echilibrat. În clasa a X-a, toate disciplinele vor fi studiate în mod egal, iar în clasele a XI-a și a XII-a, accentul va fi pus pe materiile esențiale pentru examenul de bacalaureat și pe disciplinele de specialitate.
Astfel, liceele cu profil arte și sport vor avea 15 ore dedicate disciplinelor obligatorii (inclusiv Limba și literatura română, Limba străină, Matematica și Istoria) și 6 ore pentru disciplinele la alegere, selectate dintr-o listă de 10 materii.
Pentru liceele cu frecvență redusă (cu durata de 4 ani de studii), Planul-cadru propune un model alternativ, care include studierea a 4 discipline obligatorii: Limba și literatura română, Limba străină, Istoria românilor și universală și Tehnologia Informației și Comunicațiilor, precum și 6 ore pentru obiecte la alegere, selectate de elevi din lista de 10 discipline.
Planul-cadru include și structura anului școlar care va începe pe 1 septembrie 2025 și se va încheia pe 29 mai 2026. De asemenea, sunt stabilite perioadele vacanțelor și calendarul sesiunilor de examen pentru elevii absolvenți.
Potrivit MEC, fiecare instituție de învățământ va putea aproba propriul model de plan-cadru, în urma consultărilor cu consiliul de administrație și consiliul elevilor.