Nimic, chiar nici recalculările inutile și indexarea pensiilor nu au provocat atâta nemulțumire, cât trecerea la televiziunea digitală (TV), care a lăsat majoritatea sătenilor cu un singur canal – Moldova 1. Oamenii sunt nedumeriți: cum s-a întâmplat ca cele trei canale nenorocite să fie deconectate după alegeri, de ce nu au făcut-o înainte? De ce își bat joc de oameni, de ce sunt lipsiți de toate, chiar și de televiziune? Cu câteva săptămâni în urmă, autorul acestui material a încercat să găsească răspunsul la întrebarea unde este televiziunea digitală, dar nimic clar nu a aflat. Prin urmare, merită să continuăm discuția.
Actul ordinar de satisfacere a doleanțelor poporului
Să apelăm la Hotărârea nr. 240 din 08.05.2015 pentru aprobarea Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. În ea scrie negru pe alb: „Obligaţiile asumate de către Republica Moldova şi interesul major manifestat de societate pentru creşterea gradului de satisfacere a cerinţelor consumatorilor au determinat lansarea procesului de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, acţiune care va permite valorificarea enormei oportunităţi pe care implementarea televiziunii digitale terestre o constituie pentru Moldova”. Din păcate, în condițiile noastre, „oportunitățile enorme” nu sunt decât o farsă, deși hotărârea este în vigoare de 4 ani și peste 70% din locuitori, până la adoptarea rezoluției, au folosit televiziunea analogică terestră.
Surprinzător, chiar și atunci, în acel program aprobat, au fost stipulate punctele slabe ale perioadei de tranziție de la televiziunea analogică la cea digitală, inclusiv „capacitatea limitată a statului de a subvenționa furnizarea de dispozitive receptoare DVB-T2 pentru populație; capacitatea limitată a unor grupuri defavorizate de a achiziționa receptoare DVB-T2, având în vedere prețurile ridicate; lipsa de informare atât a organismelor de stat, cât și a populației cu privire la oportunitățile oferite de trecerea la televiziunea digitală”. Să presupunem că această parte a programului care, împreună cu planul de implementare a acestuia, ocupă aproape 30 de pagini, a fost „îndeplinită” integral. Singurul lucru care nu a reușit a fost trecerea la televiziunea digitală până la sfârșitul anului 2017, așa cum a fost planificat.
Vorbe, vorbe, vorbe…
Potrivit președintelui în exercițiu al raionului Ungheni, Alexandru Ciuvaga, acele 2 sau 3 canale care nu sunt transmise acum, țin de televiziunea lui Plahotniuc și îi făceau publicitate. În Moldova, unicul canal național este Moldova 1, plătit din banii contribuabililor, restul, în fond, sunt organizații comerciale. ÎS „Radiocomunicații” difuzează canalul național. Dacă o persoană este dornică să urmărească diferite canale, îi poate oferi acest lucru internetul, mai ales că nu este o sumă atât de mare, iar organizațiile respective sunt întotdeauna gata să furnizeze astfel de servicii.
Pavel Mihalachi, inginer la Stația de Radio și Televiziune din Cetireni a ÎS „Radiocomunicații”, spune că au deja un pachet de 8 canale, care sunt transmise în regim digital. Cei care au televizoare moderne cu modificări digitale sau care au achiziționat deja un receptor DVB-T2, pot privi aceste canale, doar să nu uite să apese butonul pentru regimul video. El nu poate spune nimic despre asigurarea păturilor defavorizate cu aceste console, dar știe că pot fi achiziționate pe piața din Chișinău, costă circa 250-300 de lei, ar trebui să fie și în magazinele specializate. Conectarea lor nu pare a fi dificilă, ca și a altor console. Aici, spune el, orice elev se descurcă.
Într-un cuvânt, fără acest DVB-T2 misterios, va trebui să ne mulțumim cu un singur canal. Deși zona Culei, cu o antenă bună, pe care trebuie doar să o configurezi, poate recepționa canale românești, stațiile Mândrești și Strășeni. În același timp, este posibil ca, începând cu 1 martie 2020, televiziunea analogică să înceteze difuzarea definitiv.
Conducerea de vârf reglează conturile
Trecerea la televiziunea digitală în țară nu a reușit, deși nu avem de ce ne mira. Pur și simplu, ni se face milă, în special, de persoanele în vârstă. Între timp, președintele Consiliului de Coordonare al Audiovizualului, Dragoș Vicol, spune că nu vede niciun pas întreprins de guvern în acest sens, iar persoanele responsabile recunosc că nu au luat până acum măsurile necesare.
Ministerul Economiei ar intenționa să anunțe o licitație pentru achiziționarea a 50 de mii de convertoare digitale, datorită cărora telespectatorii pot viziona gratuit până la 18 canale. Cele 9000 de dispozitive achiziționate de guvernul anterior nu au fost încă distribuite, dar cei care le distribuie păstrează tăcerea.
Președintele Comisiei parlamentare pentru cultură și mass-media, Adrian Lebedinschi, recunoaște că nu se știe când vor fi achiziționate convertoarele pentru persoanele defavorizate. Cineva dintre ele a depus deja cereri asistenților sociali, restul ar trebui să facă acest lucru.
Specialiștii explică că pentru ca aceste convertoare să funcționeze în toată țara, trebuie instalate peste 50 de turnuri de difuzare digitală, ceea ce necesită investiții serioase, dar nu există finanțe, ca întotdeauna.