Cititorii se plâng des că prețurile pentru același produs în magazinele rurale sunt mult mai mari decât în Ungheni sau în sat, dar în alte magazine. Încerc să le explic că așa ar trebui să fie, din moment ce economia de piață își dictează regulile în comerț de 25 de ani. Acest lucru este precizat în articolul 126 din Constituția țării noastre: „Economia Republicii Moldova este economie de piaţă, de orientare socială, bazată pe proprietatea privată şi pe proprietatea publică, antrenate în concurenţă liberă. Statul trebuie să asigure libertatea comerţului şi activităţii de întreprinzător, protecţia concurenţei loiale”.
Și de această dată, locuitoarea unui sat s-a plâns că, în magazinul lor, apa îmbuteliată costă 10 lei într-o zi, a doua – 11. Ar fi rugat să i se arate factura, dar vânzătorul a spus că în ea nu sunt indicate prețurile. Din acest motiv, clientul ghinionist intenționează să se adreseze la Serviciul fiscal.
O întreb pe Elizaveta Cvasniuc, președinta ConsumCOOP Sculeni, cum se formează prețurile. Ea explică că pentru mărfurile de importanță socială adausul comercial nu depășește 20%, iar pentru pâinea socială constituie nu mai mult de 10%.
Vom menționa că în lista mărfurilor de importanță socială care constă din 13 denumiri este inclusă pâinea care cântărește până la 600 de grame, acea pentru care adausul nu depășește 10%, colacii (până la 300 g), precum și laptele (cu conținut de grăsime până la 2,5%), smântâna (până la 10%), chefirul (până la 1%), brânza de vaci (până la 5%). Ce încă? Uleiul vegetal, făina de grâu, dar nu cea din grâu de soiuri tari, hrișca, orezul, crupele, inclusiv grișul și fulgii de ovăz. Pentru alte produse, magazinele, în special cele aparținând persoanelor fizice, pot stabili orice prețuri.
Potrivit interlocutoarei, 16 magazine ale ConsumCOOP-ului condus de ea, care se află în fiecare sat, cu excepția Zagarancei, primesc mărfuri din depozit la prețuri stabilite și indicate în facturi. Doar pentru mărfurile care, la fel ca pâinea și produsele lactate, sunt primite în fiecare zi, magazinele stabilesc prețurile singure, despre care lucru prezintă raport de două ori pe lună. În același timp, etichetele ar trebui să conțină informații nu numai despre costul mărfurilor, ci și data și numărul facturii. Aparate de casă sunt în toate magazinele ce le aparțin, cumpărătorii trebuie să solicite bonul de casă.
Elizaveta Cvasniuc spune că prețurile nu sunt influențate de concurență. Oricum comercianții se uită la prețurile la un anumit produs din magazinul de pe strada vecină și este puțin probabil să le majoreze pentru același produs la sine. Dar cererea mare nu afectează prețurile? Nu, numai dacă furnizorul le ridică.
Apropo, săteanca în zadar are de gând să se ducă cu reclamația la Serviciul fiscal. După cum a menționat șeful secției administrare fiscală, Vitalie Lazăr, aceste întrebări ar trebui adresate Agenției pentru Protecția Consumatorilor în conformitate cu Legea nr. 105 din 13.03. 2003 privind protecția consumatorilor. Serviciul, de asemenea, nu se ocupă de controale, doar Inspectoratul Fiscal de Stat.
În general, așa cum prețurile la mărfuri sunt în mâinile comercianților, la fel și cumpărarea acestora este în mâinile cumpărătorilor.