Ambele proiecte vor fi finanțate de Fundația Comunitară Ungheni în cadrul Programului de Granturi Mici 2020 „Cetățeni activi pentru comunități durabile”, ediția XXI.
„Ziua vecinilor, la havuzul cunoașterii ”
În urma implementării proiectului, gestionat de grupul de inițiativă „Viitorul” s.Mănoilești, coordonator de proiect Nicoleta Diaconu, în parcul de lângă biserică, amplasat la intersecția dintre două sate ale comunei – Vulpești și Mănoilești, va fi construit un havuz. Aici, potrivit echipei de proiect, se vor întâlni oameni de diferite vârste din ambele localități, vor organiza diferite activități, care vor stimula dezvoltarea relațiilor.
„Lângă havuz va fi instalată o statuetă, fata cu ulcior, ce semnifică prietenia continuă. Totodată, zona adiacentă va fi amenajată și vor fi instalate bănci, care le va da posibilitatea locuitorilor ca într-o ambianță plăcută, sub murmurul apei curgătoare, să povestească despre lucrurile, care îi pasionează, copiii să se joace. Tot aici se vor organiza concursuri de idei”, ne spune Nicoleta Diaconu.
Aceeași sursă mai precizează că ideile vor fi colectate în „Cutia cu idei”, la care va avea acces fiecare sătean. Ideile vor fi discutate în „ziua vecinilor”, care se va desfășura în fiecare sâmbătă a lunii. Prioritate vor avea cele mai originale idei.
Costul total al proiectului este de 44480 lei. Grantul oferit de Fundația Comunitară Ungheni este de 24480 lei. Contribuția comunității constituie 20000 lei, lucrări de voluntariat pentru amenajarea terenului, instalarea atributelor, sădirea copacilor.
„Lectura – poarta de acces către cultură și educație”
Al doilea proiect care va fi finanțat de Fundația Comunitară Ungheni în Mănoilești este „Lectura – poarta de acces către cultură și educație”. Acesta va fi implementat de Grupul de Inițiativă „Speranța” s. Mănoilești, coordonator de proiect Nicoleta Crudu.
În urma realizării proiectului în satul Mănoilești va fi amenajat un spațiu, împrejmuit cu gard din cherestea, unde va fi instalată o bibliotecă în aer liber. Aceasta va oferi posibilitatea copiilor să răsfoiască și să citească poveşti cu zâne şi eroi, cu poezii şi ghicitori, iar celor mari, cărţi de divertisment și practice. Cititorilor li se vor permite să ia cartea acasă pentru a o citi, apoi s-o returneze la bibliotecă. Totodată, mănoileștenii vor putea să doneze cărți din biblioteca proprie.
„În acest spațiu vor mai fi instalate trei minibiblioteci, unde vor fi cărți pe gustul fiecăruia, unele mai vechi, rămase de la bunici, altele noi de la tineri care le-au citit și vor să le dea mai departe.
Oamenii vor veni la foișorul-bibliotecă și în loc de telefoane și WI-FI vor fi atrași de cărțile de pe rafturile căsuțelor unde sunt depozitate” ne specifică Nicoleta Crudu.
Costul total al proiectului este de 58835 lei lei. Fundația Comunitară Ungheni grant de 24940 lei.
Contribuția comunității constituie 33895 lei, lucrări de voluntariat pentru amenajarea terenului, instalarea atributelor, sădirea copacilor.
Ziarul „ Unghiul” este partener media.