Interviu cu Petru Langa, viceprimarul orașului Ungheni, președintele Federației Raionale de Fotbal Ungheni
— Până la încheierea anului fotbalistic este foarte puțin, deci Federația Raională de Fotbal ar putea face unele totaluri.
— Fiecare an finalizează cu Gala Fotbalului, iar anul acesta chiar o vom organiza la cel mai înalt nivel, căci a fost un an rodnic. Pe lângă campionatul raional, care este cel mai vizibil, avem un plan de activități destul de ambițios, suntem implicați în multe proiecte de nivel național. Ne-am propus și am organizat un șir de turnee tradiționale pentru diferite categorii de vârstă. Sunt competiții între veterani, între fete, desfășurate vara și iarna, între copiii de anumite vârste. Anul acesta am început să organizăm și meciuri între echipele structurilor de forță. Mai avem de organizat un turneu între echipele autorităților publice din raioanele învecinate. Cea mai mare realizare este participarea în cadrul proiectului Open Fun Football School, ceea ce ne-a permis să trezim interesul față de fotbalul feminin.
— Numărul de echipe din cadrul federației a crescut?
— Avem 10 echipe de seniori și 6 de juniori. Este un număr relativ bun. De obicei apelăm la responsabilii de fotbal din teritoriu, după care facem legătura cu autoritățile locale pentru a susține echipe de fotbal ce reprezintă localitatea respectivă. Totuși, unele echipe sunt pe cont propriu, ceea ce înseamnă că nu au susținerea autorităților, aici vorbim de echipa de fotbal „Atila” din orașul Ungheni, administrată de antreprenorul Ion Poia. Avem primării care își pot permite să găsească bani pentru deplasări, alții se descurcă mai greu. Avem primari activi, dar și agenți economici care se implică. Sunt și sate mari cu tradiții frumoase, cum ar fi Măcărești, Costuleni, Todirești, care de mai mulți ani nu au echipe în campionat. Anul acesta am avut o surpriză: două echipe noi, de la Condrătești și Sinești, care practic sunt cele mai exemplare.
— Cum se acumulează bugetul federației și cât de transparent e?
— Bugetul se alcătuiește din câteva surse. În primul rând, avem suportul financiar al Federației Moldovenești de Fotbal, care ne susține și material: mingi, stimulente pentru organizatori. La fel, fiecare echipă vine cu contribuția sa, care se folosește strict pentru desfășurarea campionatului. Avem și sponsorizări, care nu sunt atât de substanțiale, însă atunci când am apelat la agenți economici ne-au ajutat. Anul acesta, în premieră, au fost susținuți și de Consiliul Raional Ungheni. La sfârșit de an împreună cu secretarul federației întocmim un raport cum și unde au fost cheltuiți banii.
— Ce echipe mai bune puteți nominaliza?
— Putem vorbi și de FC Cioropcani, mai ales că este promovată în Divizia B, la nivel național. Cea mai bună prestație o are echipa „Atila”, menționată mai sus. S-au mai remarcat echipele din Sculeni, Sinești, Zagarancea.
— Recent, la un meci de fotbal pe stadionul din Semeni între echipele Mănoilești și Zagarancea a fost accidentat puternic un jucător. Cât de protejați sunt jucătorii atât pe teren, cât și în afara lui?
— A fost o întâmplare neplăcută, cu toate că de fiecare dată arbitrii, la începutul meciului, atenționează despre fairplay, căci fotbalul este un joc unde se mai întâmplă ca fotbaliștii să se atingă unul de altul, doar sunt emoții, deci nu este exclus să apară și momente neplăcute. Nu avem o instituție la care să apelăm și să cerem să ne asigure asistența medicală. Ține de competența organizatorilor din teritoriul să asigure prezența unui lucrător medical. Totodată, fotbaliștii nu se protejează pe ei însuși. Regulamentul spune clar, că echipele trebuie să aibă, pe lângă tricou, șorț, jambieră și apărători la picioare. Ținând cont de seriozitatea problemei, au fost date indicații, ca fiecare meci să nu înceapă fără un control riguros din partea arbitrilor vizavi de măsurile de protecție ale fiecărui jucător. Ar fi cel mai simplu să anulăm meciul, dar nu acesta a fost scopul inițial al campionatului. În cazul în care vor veni neprotejați, atât jucătorii, cât și antrenorii își vor asuma toată răspunderea pentru consecințele apărute.
Mai multe echipe au anunțat că vor veni cu un suport financiar pentru acest tânăr, dar și federația va aloca o anumită sumă de bani. Chiar dacă arbitrii au spus că jucătorul nu a acționat intenționat, dânsul a fost penalizat și până la finele anului nu va putea intra pe teren alături de echipă.