În cartierul Telecentru din Chișinău, unde locuiesc mai multe persoane cu deficiențe de vedere, a fost amenajat un parc cu trotuar tactil spre terenul de joacă, spre terenul sportiv și spre zona de odihnă cu mese și scaune. Despre acest proiect de mobilitate urbană a relatat vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor din Moldova, Ștefan Oprea, într-o conferință de presă la IPN, menționând că, atunci când sunt amenajate spații publice, nu trebuie neglijate sau discriminate anumite categorii de persoane. Este nevoie de un design universal, accesibil pentru toți beneficiarii. Asociația Nevăzătorilor din Moldova a făcut parte din echipa de proiectare a acestui parc și s-a implicat activ. Ștefan Oprea spune că antreprenorii care desfășoară lucrările consideră că deja cunosc cum să asigure accesibilitatea pentru persoane cu dizabilități, dar sunt aspecte, unele detalii care pot fi omise, dar care sunt foarte importante. De aceea este bine să fie solicitată expertiza persoanelor din diferite categorii care vor folosi aceste spații publice.
„Implicarea persoanelor cu dizabilități de vedere este de asemenea importantă, deoarece este un spectru diferit de celelalte niveluri de accesibilitate, este nevoie de un pavaj specific. Și acest lucru este forte ușor de realizat. Accesibilitatea nu necesită intervenții în rețele ingineriei. Pavajul se așează practic pe stratul existent, dar sunt cheltuielile în plus”, a mai spus vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor din Moldova.
În Republica Moldova sunt înregistrate în jur de 15 mii de persoane cu dizabilități de vedere.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.