În timp ce scria titlul materialului, în limba rusă, autoarea a comis o greșeală și în loc de „жилой фонд” a apărut „жалкий” (deplorabil). În realitate fondul de locuințe din municipiu, aproximativ 200 de case, poți spune, ale nimănui, se află într-o stare jalnică. Judecând după atitudinea noastră față de el, starea lui este rea. Cu cât de mult ne îngrijim apartamentele, cu atât suntem mai indiferenți față de blocuri. Deși, cred, timpul, treptat, schimbă ceva în capul nostru. Acum trebuie să ne confirme acest lucru specialiștii.
Arhitectul-șef al municipiului, Vlad Savin, a menționat că, spre deosebire de Chișinău, în Ungheni nu există o direcție a fondului de locuințe și nici asociații de locatari care să funcționeze corect. Ceea ce avem noi nu sunt asociații. De mult se planifică să fie modificată Legea cu privire la locuințe, așa că deocamdată problema acesteia este acută. Primăria, apropo, nu este proprietarul lui, dar planifică, cu timpul, să efectueze o evaluare vizuală și cât de obiectivă va fi, e devreme de spus. Poate că unele locuințe vor necesita o expertiză mai aprofundată.
„Cred că fondul nostru de locuințe nu este în cea mai rea stare. În acest sens, vreau să menționez că 99% din scrisori, apeluri care comunică despre reparații și demolarea pereților din apartamente nu se confirmă. Oamenii se tem mai mult că ar prezenta pericol, dar bine fac atunci când ne înștiințează. Intervențiile în structurile de rezistență sunt foarte puține și, în caz de ceva, invităm imediat experți din contul proprietarilor de apartamente. Cred că fondul de locuințe din Ungheni nu e atât de rău cum spun oamenii. În același timp, în multe case, oamenii au schimbat toate instalațiile din subsoluri și acum situația este mai bună decât acum câțiva ani ”, a spus interlocutorul.
Potrivit lui Valeriu Brînză, directorul filialei Ungheni a SA „RED-Nord”, starea rețelelor electrice este bună în toate casele pe care le deservesc, inclusiv în cămine, deoarece aproape peste tot au înlocuit complet cablurile, panourile, contoarele. În fiecare zi, o echipă specială este angajată în întreținerea preventivă a rețelelor din blocuri. În total, au la deservire 178 de clădiri cu multe etaje din 193 în întregul raion. În fond, nu sunt deservite căminele instituțiilor de învățământ care au un serviciu propriu și câteva case ale căii ferate.
Petru Scutaru, director al Întreprinderii Municipale „Apă-Canal”, consideră satisfăcătoare starea rețelelor de apă și de canalizare din blocurile de locuințe. La întreprindere lucrează 4 echipe care se ocupă de întreținerea rețelelor interne care sunt reparate capital din banii locatarilor. În ceea ce privește rețelele de canalizare, interlocutorul a menționat că locatarii au un comportament sălbatic, aruncă în ele ceea ce e interzis, în prezent sunt o problemă deșeurile de la producerea vinului.
După cele auzite, m-a bucurat un lucru: că nu e totul chiar așa de rău cum credeam.