Tarifele la gaze și alte servicii s-ar putea majora în curând. Despre aceasta se discută tot mai mult în rândul cetățenilor și în sursele media. Amânarea majorării tarifelor la energia electrică și gaz până la alegerile parlamentare și după n-ar fi un prilej de autoliniștire pentru consumatori. Creșterea semnificativă a tarifelor ar putea provoca și o scumpire a altor servicii.
Zinaida, orașul Ungheni: ”Suntem obisnuiți cu majorările, dar nu așa brusc și în așa măsură, cum de obicei se face la noi. Dacă s-ar mări și salariile și am avea de unde plăti, atunci nu ne-am indigna. Mi-i frică că vom economisi pe propria sănătate, atât la gaz, cât și la energia electrică”.
Alexandru, satul Buzduganii de Sus: ”Sunt pensionar și am o pensie mică, care de abia îmi ajunge de strictul necesar: produse alimentare și medicamente. Mă stărui să cheltui cât mai puțină energie electrică. Folosesc doar un bec în odaia în care stau. De frigider iarna nu mă folosesc. Gaz natural n-am, dar nici de cel lichefiat nu mă folosesc, că nu-mi ajung bani. S-ar putea ca mulți ca și mine să stăm pe întuneric, în caz că nu vom putea plăti lumina, De fapt, eu fac parte din generația, care se folosea cândva de lampa cu gaz, numai că nici acestea și nici gazul lampant nu-l poți găsi astăzi”.
Elena, satul Curtoaia: ”Vara fac focul în cuptoraș, iar iarnă în sobă, unde și de mâncare îmi pregătesc, și apă încălzesc. Energia electrică o folosesc cu socoteală. Poate cei care vor s-o scumpească își doresc să-și facă lefuri mai mari, eu nu știu de ce așa de des o scumpesc. Folosesc puțină lumină de tot, dar factura pe care am primit-o în ultimul timp îmi pare cam mare”.
Tudor, orașul Ungheni: ”Nu este de mirare că și tarifele la gaz se vor majora. Atâta timp, cât nu avem resursele noastre, depindem de cei care ne vând gazul, dar și de intermediari. Mi se pare că degrabă folosirea gazului natural va deveni un lux pentru noi, muritorii de rând. Atâta timp cât nu avem alte alternative, nu ne rămâne decât să ne conformăm. S-ar putea ca mulți cetățeni din incapacitate financiară să se dezică de consumul de gaz. Nu este cea mai bună ieșire din situație, dar prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare”.
Maria, cartierul Dănuțeni: ”Blocul nostru încă nu este gazificat, dar cu ceva timp înainte de alegerile parlamentare traseul de gaz a fost adus aproape de casa noastră. Ne-am bucurat, desigur, de acest lucru, însă vestea că gazul se va scumpi nu ne încântă deloc. Plus la toate, mai urmează să facem careva investiții pentru racordare”.
Gheorghe, satul Grăseni: ”Noi, cei de la sat, nici nu am visat că vom avea vreodată gaz natural. Pe timp de iarnă facem focul cu lemne și cărbune din când în când, doar costă mult. Mai des ne folosim de resturile de pe lângă casă; crengi, ciocălăi și alte rămășițe. Că totul se scumpește nu ne prea miră, doar trăim în Republica Moldova”.