În ultima duminică a lui octombrie, când practic s-a strâns roada de pe câmpuri și țăranul își mai trage sufletul după atâta muncă, locuitorii din Blindești au fost poftiți cu drag în cămara bunicii, acolo unde se găsesc cele mai delicioase bucate și cele mai de preț lucruri, conform spuselor Elenei Doroșenco-Casian, una dintre organizatoarele evenimentului.
Ea ne-a mai declarat că o astfel de activitate era necesară în această localitate, fiindcă de foarte mult timp sătenii nu și-au mai dat o întâlnire la o vorbă bună, adăugând că în sat activează doar grădinița, școala fiind la câțiva kilometri în satul Sculeni, care este și reședința comunei. Și într-adevăr aici puteai vedea de toate și chiar gusta. De la articole de artizanat, covoare vechi de la bunici, până la bucate gustoase, pregătite de gospodinele micului sat de pe malul Prutului. Prezent la eveniment, fiind unul dintre invitații speciali, scriitorul român Ștefan Susai, un bun cunoscător al tradițiilor de la sate, a notat despre eveniment: „Blindești a fost azi în straie de sărbătoare. În micul sat fiecare a adus ceva. Mâncare, vin, covoare vechi. S-a improvizat și o scenă pe care au evoluat copiii satului. Mica sărbătoare a atras săteni din Sculeni și Gherman. Fiecare să vadă și să învețe de la celălalt”.
Elena Doroșenco-Casian ne-a confirmat că lucrările (covoare, fețele de pernă cu horboțică etc.) sunt vechi și colectate de la bătrânii din sat. „Timp de o lună de zile am căutat aceste obiecte”, ne-a specificat dânsa. Însă duminică au participat cu lucrări și meșteri ai zilelor noastre: surorile Calea-Valea, Rodica Hariuc, Ghenadie Manica și discipolii săi de la Școala de Arte din Sculeni.
Au prezentat momente artistice 30 de copii din toată comuna Sculeni, care are în componența sa patru sate – Blindești, Sculeni, Gherman și Floreni, ansamblul de bărbați „Mărgăritarele Prutului”, formația „Trio Cristal”, ansamblul de copii „Bindești”, condus de directorul casei de cultură, Mihai Casian, ansamblul de dans „Bravissimo”.
Elena Doroșenco-Casian a mai menționat că la iarmaroc 15 familii de gospodari au preparat bucate și vin bun pentru toți cei prezenți. Ea a ținut să precizeze că o masă aleasă cu bucate tradiționale au pregătit și lucrătorii de la grădinița „Andrieș”, directoare Elena Casian.