Agenția pentru ocuparea forței de muncă a raionului Ungheni a fost luată cu asalt de șomeri. Peste 200 de oameni s-au adresat în ultimele 3 zile pentru a solicita ajutorul de șomaj de 2775 de lei promis de președintele țării. Spre nemulțumirea lor, cum s-au adresat, așa au și plecat, săraci, fără un venit lunar garantat în această perioadă grea, dar în schimb cu un statut de șomer.
Contactată telefonic, Marcela Jitaruc, directoarea interimară a agenției, a explicat că până la data de 6 aprilie încă nu intrase în vigoare acel ordin valabil pentru perioada de urgență. Prin urmare, cetățenii care s-au adresat au prezentat copia după buletin, atestatul de absolvire sau certificat care îi atestă o profesie, au depus o cerere de înregistrare în calitate de șomer așa cum prevede Legea cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj nr. 105 din 14.06.2018 și au fost înregistrați ca șomeri, una din beneficiile acestui statut fiind obținerea gratuită a asigurării medicale. Cât despre ajutorul în valoare de un salariu minim garantat pe economie în sumă de 2775 de lei, solicitanții nu au putut completă cererea respectivă, în lipsa unui ordin oficial, ne-a menționat directoarea. Când va apărea acel ordin și în ce condiții se va acorda șomajul, Marcela Jitaruc nu ne-a putut da astfel de detalii.
Reamintim că la data de 30 martie, Igor Dodon declara că angajații care și-au pierdut locul de muncă și au activat pe parcursul ultimelor nouă luni urmează să se adreseze la Oficiile forței de muncă, pentru a obține 70-80 la sută din salariul pe care l-au obținut. Ceilalți șomerii, inclusiv persoanele care revin acum de peste hotare, vor beneficia de ajutoare de șomaj în valoare de un salariu minim garantat pe economie în sumă de 2775 de lei. „Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate pentru luna aprilie și ele vor fi valabile pe perioada stării de urgență”, declara pe atunci președintele.
Grija sa pentru persoanele revenite de peste hotare nu a ținut însă prea mult timp, căci la câteva zile de la declarația făcută, acesta a venit cu un anunț contradictoriu pentru aceștia, cetățenii din diasporă fiind obligați să-și cumpere polița medicală la intrare în țară, după mai multe discuții hotărându-se ca într-un final acestora să li se acorde un termen de 72 de ore, semnând o declarație pe propria răspundere. Cei care nu vor achita polița de asigurare, vor plăti costul total pentru perioada de tratament în spital, în cazul în care vor fi internați, a mai declarat președintele.
Totodată, prim-ministrul Ion Chicu mai analizează și o altă posibilitate, ca la intrarea în țară moldovenii să fie obligați să efectueze testul pentru depistarea virusului din cont propriu.
Cât despre celelalte ajutoare promise cu privire la susținerea familiilor defavorizate și ajutorul social pentru copiii din familii cu venituri mici, Constantin Potlog șef-adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei, ne-a declarat la data de 7 aprilie, că o lege în acest sens a fost deja promulgată și urmează să apară în Monitorul Oficial. Conform prevederilor, venitul lunar minim garantat al familiilor defavorizate a fost majorat de la 1107 până la 1300 lei, pentru perioada stării de urgență, iar cuantumul venitului lunar lunar minim garantat pentru fiecare copil a fost majorat de la 50% – 553 lei la 75 % – 975 lei.
Specialistul a subliniat că de aceste sume putem vorbi atunci când venitul familiei este 0. Dacă familia mai are și alte venituri sau deține terenuri agricole, programul va calcula automat toate veniturile din familie și va fi stabilit cuantumul ajutorului social care i se revine.
Pentru a solicita ajutorul social, în cazul celor care încă nu au fost înregistrați, persoanele se vor adresa asistenților sociali din localitate prezentând doar copia de buletin. Restul datelor despre componența familiei, date cu privire la terenurile agricole, inclusiv documentele salariale vor fi colectate de către asistentul social. Indiferent de data depunerii cererii pentru luna aprilie, ajutorul social va fi distribuit după prima jumătate a lunii mai, a mai concretizat Constantin Potlog.