Sâmbăta trecută, la liceul „Elada” din Macarești, s-a desfășurat concursul ecologic „În armonie cu natura”. Au participat doar 4 echipe de elevi din clasele VIII-IX de la gimnaziile Valea Mare și Costuleni, liceul local și ”Ion Creangă” din Ungheni, unde în urmă cu trei ani a fost lansată această competiție uimitoare.
Din păcate, nu au fost prezente echipele din Cetireni, Unțești și Florițoaia Veche, care s-au afirmat încă la primul concurs. Trebuie remarcat că îngerul păzitor al acestui eveniment a fost și rămâne directorul SRL „Prog-Agroter”, Iurie Vrabie.
Nu are rost să spunem că elevii, foarte emoționant, argumentat, actual au abordat și au discutat problemele de mediu și pentru aceasta au folosit toate mijloacele disponibile, începând cu o expoziție de desene printre care au uimit lucrările la compartimentul „Moldova peste milenii”. Din păcate, desenele ar putea deveni profetice, dacă adulții nu își vor schimba atitudinea față de mediul înconjurător.
Au trezit interes obiectele confecționate din materiale reciclabile, cu alte cuvinte, din deșeuri – polietilenă, ziare, plastic etc., pe care le aruncăm ca inutile. De-ați fi văzut ce opere de artă au inventat copiii, ce ținute au pregătit pentru defilarea pe podium, ca parte a spectacolului „Eco-moda”. Apropo, în acea zi, în sala confortabilă a liceului „Elada”, peretele a fost „ocupat” de fluturi, flori, iar sub tavan se roteau berze.
La începutul evenimentului, copiii au fost salutați și îndrumați de Iurie Vrabie, care, împreună cu specialiștii Direcției Educație, Tatiana Lazar și Vadim Beschieru, a înmânat diplome, premii și seturi de cărți despre regnul animal și cel vegetal din Moldova. Premii au primit, de asemenea, profesorii care au pregătit echipele pentru concurs.
Dar concursul rămâne concurs și juriul a distribuit locurile: I – liceul „Ion Creangă”, II – liceul „Elada” și III – gimnaziile din Valea Mare și Costuleni. Iar autorul acestor rânduri ar sugera tuturor echipelor să evolueze în fața adulților, adunându-i în centrul localităților, ca aceștia să asculte cu câtă durere și sentimente vorbesc cetățenii de 15-16 ani din țara noastră. Apropo, același lucru l-am propus și acum trei ani. Atunci când ecologiștii organizează un seminar, să invite cel puțin una dintre aceste echipe. Se organizează salubrizarea zonei – să se înceapă cu o întâlnire cu acești băieți. Ei și-au pus sufletul în pregătirea expoziției, demonstrarea de modă, proiecte gata de a fi implementate – apropo, tinerii ecologiști din liceul „Ion Creangă” au povestit deja despre proiectul lor în paginile „Unghiul”-ui. Acești copii ne pot preda o lecție minunată, doar că trebuie să li se ofere o astfel de oportunitate, nu doar să vorbească o dată la un concurs, ci să comunice cu oameni la nivel raional, acest lucru va fi cu mult mai eficient decât observațiile făcute de primar sau polițistul de sector. Deși și fără acest lucru nu se poate.
Este imposibil să nu spunem că a îmbogățit evenimentul spectacolul maestrului Mihai Ganga cu elevii săi – tineri muzicieni.