Până în luna martie a anului 2020, toată populația Republicii Moldova trebuie să aibă acces la televiziune digitală prin eter. La dispoziția societății trebuie să fie pus un conținut de programe produs în Moldova. Persoanele care vor avea acces la televiziunea digitală vor putea urmări 18 programe TV transmise gratuit pe teritoriul țării. La etapa actuală serviciul este disponibil pentru 93% din teritoriu și 95% din populație. Informațiile au fost prezentate la ședința Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, care a organizat audieri cu privire la etapa de pregătire pentru tranziția la televiziunea digitală, transmite IPN.
Secretarul de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, a declarat că prin realizarea tranziției la televiziunea digitală va fi eliberată banda de frecvențe 700 MHz pentru alte servicii pe care societatea le cere, printre care se numără și 5G. Potrivit lui, un pachet din 15 sloturi de emisiuni este disponibil de trei ani în eter. Din acestea, sunt utilizate doar șapte sloturi. Totodată, are loc și emisia în format analogic cu acoperirea națională a două posturi TV. Potrivit lui, Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” are pregătite rețelele și pentru multiplexul B.
Cât ține de starea pieței, în ultimii cel puțin cinci ani toate televizoarele care se importă au set-top box încorporat, întrucât producătorii s-au reorientat. În ceea ce ține de piața de dispozitive, o analiză pentru ultimii trei ani denotă că anual sunt importate în jur de patru-cinci mii de set-top boxuri.
Vitalie Tarlev a menționat că pentru a asigura accesul păturilor social-vulnerabile la televiziunea digitală, beneficiarii de ajutor social primesc acele convertoare gratuit din partea autorităților. Anul trecut au fost depuse nouă mii de cereri, iar în prezent au rămas nedistribuite 250 de convertoare. Pentru anul 2020, au fost alocați nouă milioane de lei, ceea ce ar permite acordarea a 25-27 de mii de set-top boxuri. O unitate costă statul în jur de 200 de lei. Pe piață prețurile variază între 300-500 de lei, în funcție de dispozitiv. Cererile se depun la asistentul social.