Lacul Delia și râul Prut – locurile unde aleg unghenenii de multe ori să facă plajă – nu corespund cerințelor de calitate a mediului pentru apele de suprafață. Această declarație aparțin specialiștilor de la Direcția Centrului de Sănătate Publică Ungheni (DCSP). „După calitatea probelor prelevate de aici acestea se atribuie clasei a III-a (poluată moderat) la indici microbiologici și la clasa a V-a (foarte poluată) la indicii chimici.
Deci, apa practic nu e bună și este inadmisibilă pentru scăldat în perioada estivală curentă”, specifică cei doi medici din cadrul DCSP Ungheni, Sergiu Talmaci, epidemiolog și Nicolae Deliu, igienist. De aceea, pentru protecția populației la bazinele acvatice și prevenirea cazurilor de înec în raionul Ungheni s-a lansat o amplă campanie de informare a oamenilor. Vor fi întreprinse activități multidisciplinare în complex cu nemijlocita implicare a mai multor actori comunitari: Direcția Situații Excepționale Ungheni, Inspectoratul de Poliție Ungheni, Direcția Regională Vest al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, specialiști din cadrul Asistenței Medicale Primare responsabili de promovare a modului sănătos de viață cu materiale informativ-educaționale, pentru a fi diseminate populației pentru conștientizarea importanței problemei de sănătate publică existente în această perioadă.
Chiar dacă mai sus cei doi medici au specificat că apa este poluată statistic se înregistrează în 2020 mai puține cazuri de îmbolnăviri cu boli diareice acute (BDA) decât în 2019. Pe parcursul a 7 luni 2020 în raionul Ungheni se atestă o diminuare de 5,7 ori a incidenței a BDA față de perioada respectivă a anului 2019. În perioada menționată s-au înregistrat 39 cazuri de BDA cu o incidență de 34,51%000, inclusiv 25 cazuri printre copiii cu vârsta de până la 17 ani (64,1%) cu o incidență de 83,69%000, față de 223 cazuri cu o incidență de 194,81 %000, inclusiv 133 printre copiii cu vârsta de până la 17 ani (59,6%), cu o incidență de 459,96%000 în perioada similară a anului 2019. După entitățile nosologice (Conform Dicționarului explicativ al limbii române nosologie este partea medicinei care studiază bolile în general), cazurile de BDA au fost repartizate: alte salmoneloze – 6; Escherichioze – 4; Infecții intestinale acute determinate -18; Infecții intestinale acute nedeterminate -11; în structura BDA ponderea salmonelozei este – 15,4%, escherichiozei – 10,2%, BDA. Dintre acestea, 46,2% – determinate, IIA nedeterminate -28,2%. În perioada nominalizată morbiditatea prin bolile diareice acute a fost determinată de cazuri sporadice de boală, fără implicarea instituțiilor de copii în procesul epidemic. Specialiștii susțin că, cauza principala a scăderii incidenței prin BDA este apariția și răspândirea pandemică a infecției cu COVID -19.
Primăvara şi vara, în perioada caldă a anotimpului, mai cu seamă în perioada caniculară, se creează condiţii de dezvoltare a microbilor, de răspândire a bolilor diareice acute.