La mijlocul lunii martie 2023, printr-un ordin al Ministerului Sănătății, Elvira Stati, administratorul actual al IMSP Spitalul Raional Ungheni, a preluat conducerea instituției, confruntându-se cu o situație administrativă delicată și un colectiv derutat. Cu determinare și eforturi susținute, împreună cu echipa sa a reușit să aducă schimbări semnificative la instituția medicală.
Una dintre primele provocări a fost trecerea la un nou fondator, Ministerul Sănătății, o schimbare care a implicat modificări în regulamentul de organizare și funcționare a instituției. Cu toate că acest proces a fost unul lung și complex, noul regulament a fost aprobat, stabilind o structură de conducere în concordanță cu dimensiunea și capacitățile spitalului.
O singură persoană suplinește trei funcții
Deși conform noilor reglementări, instituția ar trebui să aibă doi vicedirectori medicali și un director, Elvira Stati suplinește aceste funcții singură, gestionând cu succes o echipă de 530 de angajați. Cu sprijinul echipei sale, a reușit să facă față activității intense a spitalului. „Dacă la o instituție de nivelul IMSP Spitalul Raional Ungheni, pentru că se ia în considerare numărul de paturi și noi avem 305 de paturi, ar trebui să fie 2 vicedirectori pe partea medicală și un director. La moment eu suplinesc de una singură aceste funcții (530 angajați are spitalul). Însă, mă repet, cu echipa reușim să facem față activității intense a spitalului. Eu am secții unde într-o zi pot să nu mă duc, pentru că șeful de acolo e o persoană responsabilă. Aceasta îmi permite să mă axez pe alte probleme ca să le soluționez”, adaugă ea.
Echipa s-a unit
În 2023, ne spune Elvira Stati, lucrurile s-au schimbat spre bine. „Echipa s-a mai unit, dovadă este și după cum ne-am îndeplinit obligațiunile de serviciu. Aici o să vă dau exemplu contractul cu CNAM-ul, care a fost încheiat de dl Vladimir Popovici, principalul nostru finanțator, și noi am îndeplinit acest contract la toate etapele. Unica ce nu am putut să îndeplinim este că s-a contractat foarte multe protezări de șold și nu a fost motivul că nu avem specialiști, nu a fost problema că nu am avut consumabile, pur și simplu, imaginea instituției a avut de suferit și pacienții și-au pierdut încrederea cumva. De regulă, la Spitalul Ungheni făceam anual 50 de protezări, asta e capacitatea instituției. În 2023 s-a indicat 100 și nu s-a realizat această cifră”, specifică aceasta.
Fondator nou – dotări mai multe
În ceea ce privește dotările, spitalul a beneficiat de suport din partea Ministerului Sănătății și a altor organizații, inclusiv dotări tehnice precum aparate pentru screening-ul surzității la nou-născuți, frigidere și vitrine frigorifice pentru blocul alimentar, și chiar un cazan nou în valoare de jumătate de milion de lei.
„Trecerea la noul fondator a însemnat și primirea de dotări tehnice. Am primit aproape în fiecare săptămână câte ceva din dotările tehnice. Acestea erau din donații sau organizații obștești, dar tot s-a realizat prin intermediul ministerului de resort. Foarte mult echipament am primit în maternitate. Începând de la perne, plapume, lenjerie de pat, seturi pentru mămici, biberoane, convertore electrice pentru perioada în care nu se poate de conectat încă agentul termic, dar în maternitate pentru nou-născuți e nevoie de căldură, aparataj pentru screening-ul surzității la bebeluși. Medicii noștri au mers la cursuri de instruire pentru a putea utiliza aceste dispozitive. Cu ajutorul acestora nou-născuții sunt verificați / consultați și dacă se depistează probleme la timp se poate de intervenit și în așa mod copiii au șansa la o viață mai bună. În secția de pediatrie s-a făcut reparație, ce-i drept una cosmetică, dar plusul cel mare e că o mamă a pictat pereții și așa micii pacienți depășesc mai ușor problemele de sănătate. Foarte mult nu am reușit să fac pentru că nu a fost un deviz de cheltuieli planificat mai din timp”, ne enumeră reușitele Elvira Stati.
A făcut demersuri la minister și în spital au fost schimbate cazanele vechi termice. „Când am fost numită eu, dar și alți colegi din țară, am fost chemați la doamna ministră și ni s-a solicitat să identificăm problemele care ard în spitale. La Ungheni am identificat problema cazanului, spitalul avea două cazane care erau instalate încă pe timpul URSS, ne foloseam de cazanul de rezervă, care la fel era într-o stare deplorabilă. Ministerul ne-a oferit unul, valoarea lui fiind de jumătate de milion de lei”, a mai specificat interlocutoarea noastră.
Tot cu ajutorul ministerului a fost dotat și blocul alimentar. „Foarte multe alimente s-au alterat în timpul verii din motiv că blocul nu dispunea de frigidere. Am mai solicitat plite de tip HORECA ca să putem prepara mâncarea. Am procurat cu suportul ministerului frigidere, vitrine frigorifice și plite”, ne-a mai precizat Elvira Stati.
Din seria dotărilor de care a beneficiat IMSP Spitalul Raional Ungheni în 2023 a fost și o ambulanță de tip A pentru asistența medicală a pacienților. „Am mai cerut o ambulanță, pentru că avem filiale la Cornești și Sculeni, și transportăm de la spital medicamente, produse alimentare, iar mașina pe care o aveam acum în dotare nu putea face față. Ministerul ne-a selectat pentru a ne dota cu o ambulanță de tip A pentru asistența medicală a pacienților, iar pentru uzul tehnic voi face demersuri către alte instituții ca să ne ofere un transport”.
În 2023 au fost lansate două servicii noi în cadrul IMSP Spitalul Raional Ungheni: colposcopie și operații pe cataractă.
Specialiștii – cea mai arzătoare problemă a oricărui spital din Moldova
„Nu pot să spun că am un serviciu în care să am numărul necesar de specialiști. Cea mai problematică secție este cea de neurologie. Aici șeful de secție suplinește și funcția de medic specialist și nici în secția consultativă nu e neurolog. Șeful trebuie să deservească 30 de pacienți, în secție sunt 30 de paturi” ne-a declarat administratoarea spitalului. Potrivit Elvirei Stati încă vreo 20 de medici ar trebui să fie angajați la IMSP Spitalul Raional Ungheni.
Interlocutoarea noastră ne mai precizează că în 2023 la IMSP Spitalul Raional Ungheni s-au angajat doi medici chirurgi, o terapeută care lucrează în secția de Boli Cronice, endocrinolog, care activează în Secția Consultativă. Tot în anul care de abia a trecut la IMSP Spitalul Raional Ungheni s-a nagajat și un medic epideomiolog, care pentru o instituție medicală înseamnă foarte mult.
Planuri
Printre planurile pentru 2024 ale IMSP Spitalul Raional Ungheni se numără depunerea unor proiecte la programe transfrontaliere, mărirea numărului de paturi, amenajarea unui centru de reabilitare și îngrijiri paliative. „Ne propunem în 2024 să depunem la program transfrontalier un proiect de modernizare, renovare a secției de pediatrie, să facem un centru de reabilitare și îngrijiri paliative, mai ales că prin Ordinul Ministerului Sănătății Ungheni este centru regional unde vor fi internați pacienții cu AVC, reabilitarea unei secții unde să fie măcar 10 paturi pentru pacienții cu boli psihonarcologice. Resimțim foarte lipsa acelei secții”, ne-a mărturisit Elvira Stati.