Municipiul Ungheni și localitățile învecinate sunt beneficiari ai proiectului „EU4Moldova”: Regiuni-cheie”. Acesta este un program care susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni. Deci, în următorii 5 ani, acestea vor beneficia de suport din partea Uniunii Europene pentru a spori economia regiunii și pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor.
Astfel, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a Primăriei municipiului Ungheni, a avut loc conferința „Modernizăm împreună centrul municipiului Ungheni”, în data de 17 septembrie 2020.
La eveniment au participat experți internaționali și naționali în urbanism, autorități publice locale, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri. Scopul a fost de a promova bunele practici de urbanism modern, inteligent și prietenos oamenilor și pentru a identifica soluții potrivite pentru Ungheni. Modernizarea centrului municipiului Ungheni este una din activitățile programului ce prevede deopotrivă îmbunătățirea infrastructurii, a serviciilor prestate cetățenilor, revitalizarea arhitecturală a centrului orașului ș.a.
Conferința s-a desfășurat în două sesiuni de lucru. Prima a fost dedicată contextului local de dezvoltare urbană și împărtășire a experiențelor din Republica Moldova, Estonia și România, iar în partea a doua a conferinței s-a desfășurat un atelier de lucru, dedicat modernizării centrului municipiului Ungheni.
Ungheniul este un oraș deosebit
Potrivit arhitectului-șef al municipiului Ungheni, Vlad Savin, „Ungheniul este un oraș deosebit nu doar ca locație, ca amplasare geografică, dar și ca oameni și ca structură urbanistică. Ne dorim în continuare să fim cei mai buni. Împreună cu echipa noastră am lansat câteva idei și un plan de lucru bine definit care constă în modernizarea și reanimarea orașului, în special, a centrului. Aici zona de intervenție se configurează în perimetrul străzilor M.Eminescu – Alexandru cel Bun – Feroviară – V.
Alecsandri, traversate de strada principală a orașului, pe o suprafață totală de aproximativ 112170 metri pătrați. Principalele obiective care ne definesc și necesită o reanimare: complexul memorial, edificiul care până nu demult a fost sediu al unui oficiu poștal și cândva al centrului de telecomunicații (nota red: una din cele mai vechi clădiri din centru), accesul pietonal sau, mai bine zis, pasarela care permite accesul spre Gara Internațională, locomotiva unicală în felul ei, dar și alte construcții mai puțin importante, care ar trebui reanimate sau chiar excluse din zona de centru”.
Orașele niciodată nu trebuie să fie singure, oamenii nu trebuie să fie singuri
Victor Guzun, expert e-Guvernare LID Moldova și manager Guzun Consulting (Estonia): „Un mod de viață mai bun nu depinde doar de primar, de primărie, de Consiliul raional sau de proiectele internaționale, dar în mare parte de către cetățeni.Viața cetățenilor din Tallinn, Estonia și a celor din Ungheni, R.M, nu diferă practic cu nimic, deoarece avem aceleași cicluri, la fel ne naștem, mergem la grădiniță, la școala ș.a.m.d. Practicile care există în Estonia sunt absolut replicabile și în Ungheni, dacă vor exista suficienți oameni care vor contrui o masă critică pozitivă. Orașele niciodată nu trebuie să fie singure, oamenii nu trebuie să fie singuri, fiindcă se poate de făcut mult mai multe lucruri bune pentru societate dacă suntem împreună.”
„Scopul principal al Clujului, la fel ca și cel al orașului Ungheni, este creșterea calității vieții și a dezvoltării cu adevărat a localităților locale”, a specificat în cadrul evenimentului și Ovidiu Câmpean, director Direcția Generală Comunicare, Dezvoltare Locală și Management Proiecte, Primăria Cluj-Napoca, oraș înfrățit cu orașul Ungheni. Acesta a propus ca să implementăm o parte din planul orașului lor de modernizare și să creștem spațiile pietonale, să creștem confortul pietonilor în zona centrală și nu numai, astfel încât unghenenii să experimenteze orașul și nu doar să treacă în tranzit prin el.
De-a lungul anilor, orașele trec prin schimbări, se transformă și se adaptează necesităților actuale ale locuitorilor, astfel încât să aibă un nivel ridicat de accesibilitate și servicii cât mai calitative. Iar datorită programului „EU4Moldova” și tuturor persoanelor implicate în acest proiect, orașul Ungheni va fi definit de creativitate, deoarece doar așa va putea să rețină minți inteligente, fiind, în același timp atrăgător pentru vizitatori, investitori, dar și pentru locuitori.