Pentru o zi, elevii claselor a VII-a și a VIII-a din Gimnaziul Mănoilești s-au transformat în actori și au jucat o piesă de teatru social. Agnesa Popa, în rolul Lenuței, a încercat să arate spectatorilor cât de dificil îi este unui copil cu deficiențe de vorbire să își facă prieteni și să se integreze în colectiv. Marius Cozari, în rolul lui Ion, în urma unui accident rutier nu se mai poate deplasa decât într-un scaun cu rotile. Uneori colegii îl ajută să urce până la etajul III, acolo unde este sala de studii, alteori îl ignoră. Ionela Arcana, în rolul învățătoarei, le-a explicat elevilor, că dacă chiar sunt diferiți, au drepturi egale, în special, dreptul la educație și incluziune. Scena de teatru social este desprinsă din viață, iar cu astfel de situații copiii se ciocnesc periodic.
Lidia Bobeico, directoare adjunctă a instituției, spune că prin această metodă de intervenție, cum este teatrul social, participanții sunt încurajați să ia atitudine, să apere principiile morale, iar cei din sală sunt provocați să găsească soluții reale.
Au fost provocați și colegii-spectatori, încât fiecare dintre ei a spus cum va proceda în astfel de situații și care ar fi soluțiile pentru ca acești copii să nu se simtă marginalizați. Pentru a recapitula cele spuse anterior, elevii au pregătit din timp postere, prin desen arătând că educația este esențială pentru fiecare dintre ei, iar oferind unui copil o șansă la studii, cei maturi îi oferă o șansă la viață.
Vera Stahi, coordonatoare de program în AO „Femeia și copilul – protecție și sprijin”, Criuleni, spune că teatrul social este o parte componentă a campaniei de sensibilizare în comunitate privind șanse egale pentru educație și integrarea persoanelor cu dizabilități în școlile generale. „Astăzi copiii ne-au demonstrat cum pot fi ajutate persoanele cu nevoi speciale pentru a depăși unele probleme și cât de pregătită este societatea pentru astfel de situații”, a adăugat dânsa.
Sergiu Andrușca, directorul Gimnaziului Mănoilești, a adăugat că teatrul social este ultima etapă a campaniei de conștientizate a comunității privind necesitatea de a fi respectat dreptul la educaţie a fiecărui copil, anterior fiind antrenați în seminare și cursuri de instruire atât cadrele didactice, educatorii de la grădiniță, specialiștii de la SAP, cât și părinți, reprezentanții societății civile și liderii asociațiilor obștești din teritoriu. „Suntem mândri că Gimnaziul Mănoilești este unica instituție de educație din raionul Ungheni unde va fi implementat un proiect ambițios „Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale”. Vom avea o școală adaptată pentru ca acești copii cu nevoi speciale să frecventeze școala: lift, sistem de canalizare autonom, veceuri amenajate, cabinet de fizioterapie, logopedie și psihologie. Vor fi cheltuiți peste 100 de mii de dolari pentru ca părinții din întreg raionul să poată oferi copiilor cu nevoi speciale șansa la educație”, spune directorul gimnaziului.
De notat că, odată cu implementarea proiectului „Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale”, finanțat din grantul oferit Republicii Moldova de Guvernul Japoniei pentru Fondul de Politici de Dezvoltare a Resurselor Umane administrat de Banca Mondială și gestionat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, Gimnaziul din Mănoilești va fi unica școală din raionul Ungheni și printre cele 20 de instituții din republică unde vor fi create toate condițiile pentru ca copiii cu nevoi speciale să fie integrați în școală ca să își poată exercita dreptul la educație.