La 18 decembrie Poliţia Naţională sărbătoreşte cea de-a 32-a aniversare de la înfiinţare. În ediția de azi am discutat cu două polițiste, care activează în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni. E vorba de Ecaterina Rusu, ofițer superior al SIC al SSP al IP Ungheni și Oxana Malcoci, subofițer al Serviciului Patrulare a SSP a IP Ungheni.
R: Când ați decis că doriți să urmați o carieră în poliție?
Ecaterina Rusu (E.R.): O carieră în domeniul dreptului mi-am dorit mereu, dar ca aceasta să fie în poliție în anul III de facultate mi-au apărut aceste gânduri. Motivele fiind diverse. Unele mai personale, despre care îmi rezerv dreptul a nu vorbi, iar altele mai importante, care a stat la baza alegerii instituției în care mi-am dorit să activez. Unul dintre acestea este că Poliția este o instituţie publică specializată a statului, care oferă oportunitatea de a acumula experiență, care mă va ajută în viitor să pot avansa într-o altă funcție din cadrul instituției sau în subdiviziunile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, în alte instituții ierarhic superioare sau chiar liber profesionist (avocat).
Oxana Malcoci (O.M.): Cariera de polițistă a fost un vis din adolescență.
R: Care este aspectul care vă place în continuare cel mai mult la meseria de polițistă?
E.R: Această profesie are multe caracteristici pozitive, dar și negative. E ca oricare altă meserie. Personal apreciez diversitate activităților conform specificului instituției, experiența care o acumulez în urma muncii depuse și valorile dobândite pe parcursul îndeplinirii atribuțiilor.
O.M: Lucru în echipă, dezvoltarea aptitudinilor, aflarea permanentă printre cetățeni.
R: Cât de greu este pentru o femeie să fie polițistă?
E.R.: Eu consider că nu există profesie sau muncă, care nu ar putea fi desfășurată de către femei, depinde doar de dorința, abilitățile și capacitățile acesteia. Personal, până la moment, nu am întâmpinat dificultăți în activitatea mea de polițistă. În instituția unde activez este promovat principiul egalității de gen, iar în ceea ce privește drepturile, responsabilitățile, tratamentul, oportunitățile sunt realizate în egală măsură atât față de femei, cât și bărbați.
O.M.: Pasiunea pentru cariera de polițistă depășește orice obstacol.
R.: Dat fiind că vă desfășurați activitatea în securitatea publică, în special în lucrul cu minorii, ați resimțit vreodată dificultăți în îndeplinirea atribuțiilor pe care legea vi le conferă prin prisma profesiei, ca urmare a faptului că sunteți femeie? Sunt oamenii mai reticenți în a se adresa unei polițiste?
E.R: Activitatea Poliţiei se desfăşoară exclusiv în baza şi pentru executarea legii, în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi demnităţii umane. În acest sens în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, conform legislației în vigoare, regulamentele sau ordinele departamentale, sunt executate indiferent de genul angajatului de poliție. Acestea nu prevăd favoritism sau dezavantaj în dependență de genul angajatului. În conformitate cu art. 16 alin. (2) a Constituției Republicii Moldova ,, Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”. Iar dacă deschid o mică paranteză despre funcția care o dețin, scopul acesteia este de a supraveghea fenomenul delincvenței juvenile și victimizarea copiilor, cu planificarea activităților de prevenire și combatere a fenomenului infracțional în rândurile acestora, precum și împotriva lor. În comunicarea cu copiii, angajații Poliției, indiferent de funcție sunt obligați să adopte un comportament prietenos, să explice calm scopul discuției, să utilizeze expresii şi gesturi care au drept scop încurajarea copiilor să fie deschiși și să ţină cont de faptul că fiecare copil este unical, dispune de un ritm propriu de dezvoltare şi o înţelegere specifică a lucrurilor. Până la moment nu am întâlnit cazuri ca cetățenii să nu adreseze din motiv că sunt de genul feminin.
O.M.: Mereu am identificat calea cea mai eficientă pentru a soluționa pe cale legală orice provocare a societății.
R: Care este cel mai greu lucru pentru o polițistă care își desfășoară activitatea în lucrul cu minorii? Care a fost sau este cea mai grea misiune, din acest punct de vedere?
E.R: Incidentele cu implicarea copiilor mereu au fost mai sensibile pentru întreaga societate, indiferent că un copil este victimă sau că ar fi comis o contravenție sau infracțiune. De fapt, acel copil care a comis o contravenție sau infracțiune, la fel este o victimă a neglijării din partea reprezentanților legali. Modurile de operare în comiterea acțiunilor ilegale la copii variază, iar uneori pot fi mai dure comparativ cu un adult. Lucruri grele în activitate sunt, însă nu și imposibile, ținând cont de faptul că activez în interesul cetățenilor, iar fiecare din noi suntem unicali, avem capacități diferite, modul de înțelegere și conștientizare este diferit de la unii la alții, aceasta și face mai dificilă activitate. Însă cum am mai spus, activez exclusiv în conformitate cu legislația în vigoare. O altă problemă este și reticența cetățenilor în colaborare cu poliția.
O.M: Ținând cont că sunt și eu mamă a doi copii minori cu ușurință fac față provocărilor la cazurile unde sunt implicați și minori. Cea mai grea misiune este de a schimba viziunea minorilor asupra modului de comportament în societate și respectarea celui apropiat, mai bine spus, respectarea prevederilor legale, deoarece trecem printr-o perioadă când copii mai mult sunt educați de stradă.
R: Anul acesta, se împlinesc 32 ani de când data de 18 decembrie a fost desemnată drept Ziua Poliției Republicii Moldova. Care este mesajul dumneavoastră către cetățeni, dar și către colegii dumneavoastră, de Ziua Poliției?
E.R: Din motiv că Poliția nu poate rezolva orice problemă în mod independent, încurajez cetățenii de a fi cooperanți și de a interveni atunci când este cazul, pentru ca împreună să creăm o comunitate mai sigură. Colegilor le urez curaj, răbdare, perseverență și să rămână integri în orice situație.
O.M: Îndemn cetățenii Republicii Moldova să respecte legile statului și să promoveze profesia de polițist. Colegilor corectitudine în adoptarea deciziilor, profesionalism și multă înțelepciune.
La 18 decembrie În Republica Moldova se marchează Ziua Poliției Naționale, printr-o Hotărâre a Parlamentului (HOTĂRÂRE Nr. 1213 din 01.12.1992). Astfel, la 16 decembrie într-o atmosferă distinsă în prezența reprezentanților autorităților publice locale de nivel I și II, a Judecătoriei Ungheni și a Procuraturii Ungheni, a veteranilor, polițiștii din Ungheni au marcat ziua profesională. Au fost trecute în revistă succesele înregistrate pe parcursul anului 2019. Succese care, conform spuselor lui Ruslan Grecu, le permit să afirme că IP Ungheni și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile funcționale.
În 2022, IP Ungheni și-a focusat activitatea pe contracararea criminalității, traficului de droguri, infracțiunilor grave, consolidarea parteneriatului cu administrația publică locală. Cei mai activi angajați ai inspectoratului au primit distincții.