Publicul unghenean a avut o întâlnire cu jurnalistul, scriitorul, publicistul, dramaturgul și analistul politic, Val Butnaru. Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” al USM, în cadrul Campaniei „Scriitorul la el acasă”, parte a Programului Național Lectura Central, ediția a VIII-a (2025), precum și cu prilejul desfășurării Programului Național de Acțiuni Educaționale și Cultural-Artistice „Anul Mihai Eminescu”.
Întâlnirea a demarat cu un program artistic prezentat de colectivul Școlii de Muzică Ungheni, care a armonizat atmosfera evenimentului.
„Suntem onorați să avem astăzi distinși oaspeți, personalități marcante ale culturii noastre, care creează și promovează valorile literare”, a menționat Nadejda Mihai, directoarea Biblioteca Publică Raională „Dumitru Cantemir”.
Cu un discurs axat pe evenimentul cultural-literar din cadrul Programului Național Lectura Central, a venit Vera Osoianu, director-adjunct Biblioteca Națională RM. „Scriitorii sunt și ei cititori or, ei mai mult citesc decât scriu. Aceasta este formula de succes al unui scriitor. Este o mare bucurie să vedem cu ce se aleg cititorii noștri, atunci când participă la astfel de activități. Să știți că v-a pălit un mare noroc să participați la o asemenea întâlnire, pentru că aveți ce învăța de la asemenea personalități”.
Reieșind din tematica evenimentului „Ce citim, cum scriem”, protagonistul Val Butnaru a explicat publicului cât de importantă este lectura și cum trebuie să facem diferența unei lecturi de calitate. „Vreau să mă refer la eterna întrebare „Ce citim, cum scriem”, răspunsurile sunt multiple la întrebarea aceasta. Simplificând lucrurile, putem concluziona în felul următor: Citind omul se civilizează și nu doar el se civilizează, dar toți noi împreună salvăm omenirea de barbarie”.
Scriitorul Val Butnaru, care are la activ o creație literară vastă, a venit cu exemple pe marginea lucrărilor sale literare, menționând care sunt procedeele de creare a unei opere literare de calitate.
Despre ce citim și cum scriem, dar mai cu seamă cum ne exprimăm, a vorbit Valentina Butnaru, președinta Societății „Limba Noastră cea Română” Chișinău. „Într-adevăr, lectura este salvare, căci așa cum ne cultivăm gustul pentru lectură, așa trebuie să ne cultivăm și auzul muzical, pentru a rosti corect, pentru a reține o frază, pentru a comunica cu cei din jur”.
Prezenți la eveniment, elevii din instituțiile de învățământ ale municipiului Ungheni, nu au ezitat să pună diverse întrebări invitatului. Fiecare dintre ei a primit în dar câte o carte cu autograful scriitorului Val Butnaru.