Întregul sistem național de transport public a fost transmis pe mâna unor persoane fizice și acest lucru constituie un pericol pentru viața și sănătatea călătorilor din Republica Moldova. Declarația aparține deputatului din fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Igor Munteanu. Parlamentarul a menționat că întreprinderea care a concesionat întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” a transmis drepturile de concesionare unei firme care se ocupă de comercializarea hainelor și încălțămintei și unor persoane fizice, transmite IPN.
„Au transmis drepturile de concesionare unor persoane fizice. Există niște persoane care reprezintă în acest moment, efectiv vorbind, o firmă obscură de haine și încălțăminte și niște persoane fizice. Or, să transmiți întreg sistemul național de transport public unor persoane fizice este absurd, aberant. Niciun stat care se respectă n-ar trebui să facă asemenea lucruri pentru că primejduiește și pune în pericol viețile și nu doar confortul și siguranța pasagerilor”, a declarat Igor Munteanu în platoul emisiunii „În profunzime” de la postul ProTV Chișinău.
Deputatul susține că profiturile pe care le poate genera „Gările și Stațiile Auto” nu sunt de neglijat. Înainte de decizia de a concesiona compania, aceste stații generau cinci milioane de lei anual, erau într-o situație bună, își plăteau angajații, nu creșteau suficient de mult, nu aveau suficienți bani pentru automodernizare, dar nu erau într-o situație dezastruoasă și ar fi putut în continuare să mențină situația sub control, fără nicio implicare din afară. Totodată, parlamentarul menționează că tranzacțiile care se fac pe piața auto se ridică la 500 de milioane de lei, sumă destul de interesantă pentru companiile care se aventurează pe acest domeniu.
În anul 2019, concesionarul trebuia să investească 35 de milioane de lei în modernizarea a circa zece stații auto. Unele stații au început să fie modernizate, dar concesionarul nu a prezentat un raport, iar comisia de monitorizare nu a făcut nicio monitorizare care să verifice și să spună exact câți bani s-au investit în aceste obiective. „În plus, aceste investiții care s-au făcut în 2019, după semnarea contractului, nu au fost făcute din surse bancare pentru că nu s-au prezentat informațiile și atunci apare întrebarea din ce resurse au fost finanțate acele lucrări cu care concesionarul este foarte mândru. În al doilea rând, faptul că aceste obiective au trecut la concesionar a blocat foarte multe politici ale Ministerului Economiei și Infrastructurii. În condițiile noului minister, informațiile despre care sunt politicile în transport și cum au loc sunt mai greu de gestionat”, a explicat deputatul.
Parlamentarul susține că cea mai bună soluție este ca acest contract să fie reziliat și să se verifice câți bani au fost investiți