Într-o postare pe pagina sa oficială de facebook deputatul, Igor Munteanu, despre cum vede gestionarea situației de urgență a actualului guvern demisionar și concluzia nu-i deloc simplă. „Am aflat în sfârșit cum vede actualul guvern demisionar gestionarea situației de urgență și concluzia nu-i deloc optimistă.
1. Prim-Ministrul interimar A.Ciocoi a anunțat despre interdicția de a circula în afara locuinței (de la 23.00 până la 5.00) și suspendarea activităților în cazul în care se încalcă măsurile de sănătate publică sau hotărârile CSE/CNESP. Prima interdicție nu are niciun sens sanitar, iar a doua va fi o sursă de mită și înțelegeri suspecte.
2. CSE va menține școlile în regim online, unde există peste 100 cazuri la 100.000 locuitori (Chișinău și Bălți) și este interzisă aflarea persoanelor în spații publice (parcuri, terenuri sportive, păduri, zone de agrement). Din nou, nu este clar de ce ar trebui să restricționezi dur plimbarea în aer liber, fără a spune nimic despre transportul public și îmbulzeala absurdă în locurile cele mai contagioase (piețe, mall-uri, magazine, poștă și bănci)? Locuri aglomerate, care pot difuza infecție pot fi găsite și în alte orașe, mai mici, ele nu contează ori restricțiile sunt potrivite de geografia preferată?
3. CSE va impune un regim special de activitate pentru toate entitățile publice și private, obligându-le să atragă nu mai mult de 30% din personalul scriptic, pe restul ținându-i la distanță. Nu este clar cine va verifica conformarea la această obligație, cine va compensa plățile pentru cei care nu pot lucra la distanță? Avem moratoriu asupra controalelor pe durata stării excepționale, însă aflăm că cel mai afectate vor fi muzeele, teatrele, bibliotecile, fiind suspendate orice fel de evenimente, competiții, sporturi, activități de instruire, recreere și agrement, fără a se preciza dacă statul va compensa în vreun fel instituțiile afectate de restricții.
4. Totodată, prim-ministrul a chemat instituțiile private medicale să fie gata să-și detașeze medicii săi la combaterea pandemiei în instituțiile publice, fără a elabora cu mai multă claritate în ce condiții și cum va fi compensat acest efort de stat? Voluntariatul nu-i o soluție bună în aceste condiții. Nu este clar de ce să fie restricționată munca țăranilor la sate, care abia și-au început lucrările agricole și în ce măsură actualul guvern își lua în serios propriile ordine și decizii, pentru că și populația e sleită de resurse să le poată urma?
5. Sună logic că CSE să suspende în perioada stării de urgență nunțile, botezurile și căsătoriile, dar nu-i clar dacă este de acord cu asta și biserica și care vor fi măsurile de prevenire a faptelor din anul 2020, în care tolerarea unei nunți aducea venituri de 1000$ pt sectorist. Aflăm că CSE va implica în misiuni de patrulare și asigurare a regimului special personalul armatei naționale și mijloacele tehnice aflate în dotare, dar va putea oare face față armata unei situații în care o populație dezinformată și obosită de echivocuri ar vrea să testeze autoritatea și puterea guvernului?
A mai vorbit prim-ministrul și despre soluții de compensare a business-ului, dar legea nu-i permite să ceară rectificări la buget unui guvern în demisie. Speră cineva că se va folosi de pandemie pentru a rescrie aceste norme legale ori pentru a extrage decizii convenabile politic, sub acoperirea celor 52 de voturi? Tot așa cum ulciorul nu merge de multe ori la apă și timpul experimentelor inutile a trecut.