Igor Grosu este singurul candidat înaintat și înregistrat în calitate de pretendent la funcția de președinte al Parlamentului. Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a declarat că nu are niciun candidat pentru această funcție și că fracțiunea nu va participa nici la procedura de vot, transmite IPN.
„Noi, stimați colegi de la guvernare, vă oferim dumneavoastră această posibilitate”, a declarat președinta fracțiunii, Zinaida Greceanîi.
Totodată, potrivit președintelui Fracțiunii PAS în Parlament, Mihai Popșoi, candidatura lui Igor Grosu a fost susținută unanim de toți colegii.
În discursul său, Igor Grosu, candidatul la funcția de președinte al Parlamentului, a declarat că oamenii au votat pentru un Parlament care lucrează, care nu votează legi pe ascuns, un Parlament care face legi pentru dreptate și are respect față de cetățeni. Un asemenea Parlament trebuie construit. În fiecare zi deputații vor lucra, vor lua decizii importante pentru a construi ceva bun și durabil. Acesta a venit cu un mesaj pentru opoziție, menționând că nu așteaptă menajarea lor, să fie vigilenți și incisivi, dar doar pentru apărarea drepturilor cetățenilor și interesului național, să nu încerce să fie avocații oligarhilor.
În Parlament, spune Igor Grosu, vor chema instituții și agenții pentru a-și prezenta raportul, va fi evaluată fiecare instituție, vor face ordine în activitatea Parlamentului și vor fi transparenți. Vor munci pentru o viață mai bună a cetățenilor.
Secretarul Fracțiunii Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat că Fracțiunea nu are un candidat pentru funcția de președinte al Parlamentului. Fracțiunea a propus ca deputații să înceapă lucrul, să termine cearta și să purceadă la votarea legilor care vor îmbunătăți traiul cetățenilor.
Deputatul PAS, Lilian Carp, are convingerea că va respecta regulamentul Parlamentului și va opri orice tip de jignire, iar legea să fie în capul mesei.
Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei speciale pentru alegerea președintelui Parlamentului, a precizat că votarea va avea loc în holul Parlamentului. Fiecare deputat va primi un buletin de vot, după care va merge în cabina de vot. După procedura de vot, membrii Comisei vor număra voturile din urnă. În total, au fost tipărite 104 buletine de vot.