Republica Moldova va avea o nouă strategie de securitate bazată pe realitățile geopolitice și capacitățile economice de care dispune țara. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Doleanța noastră de a intensifica cooperarea în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană s-a materializat prin lansarea Dialogului de Nivel Înalt în domeniul Securității”, a declarat șeful Legislativului la cea de-a 22-a ediție a forumului „Parliamentary Intelligence-Security” de la București, transmite IPN. Oficialul a menționat că Moldova „trebuie să consolideze
Președintele Parlamentului a spus că securitatea unui stat nu înseamnă doar protecție militară. „Războiul pornit de Rusia în Ucraina ne-a arătat câte amenințări și riscuri aduce cu sine pentru un stat ca Republica Moldova. Am analizat minuțios fiecare vulnerabilitate și vreau să vă asigur că toate structurile de forță din Republica Moldova lucrează zi și noapte la asigurarea securității cetățenilor. Dar, bineînțeles avem nevoie de ajutor. Avem mulți prieteni de nădejde în Europa și Statele Unite și doar împreună vom depăși toate aceste probleme”, a scris Igor Grosu, într-o postare pe o rețea de socializare.
Uniunea Europeană a extins noul instrument al Facilității europene pentru pace și pentru Moldova, începând cu anul 2021. La sfârșitul lunii iunie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.