Președintele Parlamentului, Igor Grosu, răspunde criticilor ONG-urilor de media și ale oponenților politici privind trecerea Companiei „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar. Șeful Legislativului spune că prin trecerea televiziunii și radioului public din subordinea Consiliului Audiovizualului în cea a Parlamentului se dorește responsabilizarea acestei instituții și aducerea activității ei „în albia normalității”, notează IPN.
Igor Grosu explică necesitatea trecerii televiziunii și radioului public în subordinea Parlamentului prin dorința guvernării de a-i responsabiliza pe managerii instituțiilor din stat să activeze în interesul cetățeanului. Reacția vine după ce reprezentanții Platformei DA au acuzat guvernarea că prin trecerea „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar, PAS nu face altceva decât să reanimeze mecanismul de control politic asupra instituțiilor.
„Interesul nostru este să avem o televiziune publică, plătită din banii contribuabilului, care-și face meseria. Conducerea acestei televiziuni a fost exploatată de cel puțin două guvernări, prima a fost cea a lui Plahotniuc și ulterior Dodon. Noi nu avem nevoie de serviciile unei conduceri obediente, această instituție trebuie adusă în albia normalității. Nu poate Consiliul Audiovizualului, cel care este un arbitru pe piață să spună că-i evaluează pe ceilalți, dar are în subordonare o televiziune ”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.
Igor Grosu mai spune că asigurarea controlului parlamentar asupra televiziunii și radioului public este o experiență europeană și oferă posibilitatea ca toate formațiunile din Legislativ să semnaleze abaterile comise de o instituție media plătită din bani publici.
„Este și modelul din România. Televiziunea Națională să fie evaluată din Parlament, de comisia parlamentară, este și tribuna Parlamentului unde orice deputat, de la guvernare sau opoziție, poate să spună că observă o atitudine părtinitoare față de unii sau de alții. Dar până la proba contrarie, dați-ne voie să facem ordine acolo. Ce am văzut la Televiziunea Națională? Am văzut politică părtinitoare, când erau anulate alegerile la Chișinău, transmiteau muzică simfonică, îi făceau reclamă din greu lui Dodon pe banii noștri. Vrem să creăm o instituție funcțională”, a spus Igor Grosu.
Legea privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale a fost aprobată joi, 4 noiembrie, în lectură finală, de către majoritatea PAS. Mandatul tuturor membrilor Consiliului de supraveghere și dezvoltare și al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” a încetat a doua zi, după ce decretul de promulgare a legii, semnat de președintele Maia Sandu, a fost publicat în Monitorul Oficial.