Adăpostul pentru câini din municipiul Ungheni din gestiunea administrației Primăriei orașului a fost deschis în toamna anului 2024. Aici, animalele găsesc hrană, îngrijire și, pentru mulți dintre ele, o nouă familie. Cu sprijinul angajaților, voluntarilor și comunității locale, adăpostul funcționează zi de zi pentru a le asigura condiții mai bune și pentru a reduce numărul câinilor vagabonzi din oraș pentru asta ei sunt sterilizați, tratați și vaccinați. Totuși, provocările nu lipsesc, iar nevoia de resurse și implicare rămâne constantă. Despre toate acestea am discutat cu Igor Farfaniuc, administratorul adăpostului de câini.
— Cum funcționează adăpostul pentru câini?
— În adăpost se află permanent: câinii vagabonzi, în mare parte bolnavi, care necesită tratament, pui de câine și mame cu pui. Unul dintre obiectivele principale ale adăpostului este găsirea unor familii adoptive pentru câini. Până în prezent, 16 pui și câini adulți au fost deja adoptați.
— De câte locuri dispune adăpostul în prezent?
— În adăpost se află 46 de câini adulți și 30 de pui. În curând va fi organizată o campanie de sterilizare, iar o parte dintre câini vor fi eliberați înapoi pe străzile orașului, conform planului inițial de gestionare a populației canine. După efectuarea procedurilor necesare, ei vor fi eliberați în zone slab populate, unde vor fi instalate hrănitori în locuri special amenajate. Vor fi monitorizați de către voluntarii și angajații Sectorului de Amenajare din municipiul Ungheni.
— Câți angajați și voluntari are adăpostul?
— Adăpostul are un administrator și doi lucrători tehnici din partea Sectorului de Amenajare Ungheni. În plus, în activitatea adăpostului sunt implicați 10 voluntari care ajută la îngrijirea câinilor și buna funcționare a adăpostului.
— Cum arată o zi de muncă la adăpostul de câini?
— Ziua de muncă începe cu hrănirea câinilor și curățarea volierelor. Lucrătorii tehnici curăță teritoriul, asigură animalele cu apă și mențin ordinea. Pe parcursul zilei, se efectuează controlul stării de sănătate a câinilor, pentru a identifica eventualele probleme medicale. De asemenea, toți câinii sunt plimbați, ceea ce contribuie la socializarea lor și la îmbunătățirea stării fizice. Lucrătorii tehnici efectuează și deplasări în oraș la solicitări pentru prinderea câinilor fără stăpân și transportarea acestora la adăpost. Administratorul coordonează activitatea adăpostului, monitorizează starea câinilor și colaborează cu voluntarii. Seara – îi hrănim și îi pregătim pentru noapte.
— Mi-ați spus că angajații prind câinii. Cât de ușor este acest proces și în ce stare îi găsiți?
— Prinderea câinilor fără stăpân este o sarcină dificilă. Unii dintre ei sunt prietenoși și se apropie ușor de oameni, însă majoritatea sunt speriați, precauți sau agresivi, mai ales dacă au avut experiențe negative cu oamenii. De multe ori, câinii aduși în adăpost se află într-o stare precară, aceștia sunt slăbiți din cauza lipsei de hrană, au traumatisme în urma accidentelor rutiere sau atacurilor altor animale, suferă de afecțiuni dermatologice, paraziți sau infecții. Unii necesită asistență veterinară de urgență, astfel că sunt imediat izolați și examinați, dacă este necesar și tratați conform nevoilor medicale.

— Mai este nevoie de a construi voliere?
— Da, spațiul este limitat, iar în viitorul apropiat este planificată construcția de noi voliere. Se va amenaja o zonă de carantină și cuști separate pentru mamele cu pui, ca să fie asigurate condiții mai bune pentru câinii vulnerabili.
— S-a soluționat problema cu iluminatul și construcția gheretei pentru manipulări medicale? Există și un medic veterinar care acordă ajutor câinilor bolnavi?
— Da, adăpostul are acum electricitate, ceea ce este foarte important. În perioada rece, mâncarea și apa pentru câini sunt încălzite constant, ajutându-i să suporte mai ușor temperaturile scăzute. Cabinetul veterinar a fost echipat încă de la deschiderea adăpostului, iar acolo au fost deja efectuate sterilizări. Adăpostul are un medic veterinar, care examinează regulat câinii și vine la solicitări urgente dacă este necesar. În plus, un medic chirurg vizitează adăpostul pentru a efectua sterilizări și castrări.
— Cât de activ se implică comunitatea în campania de donare a hranei și a resurselor financiare? Cine face donații?
— Suntem mândri de locuitorii noștri și le mulțumim mereu, deoarece simțim un sprijin imens. În adăpost vin cetățeni, elevi și autorități publice locale, care aduc hrană, pături, rumeguș și alte lucruri necesare. Ei ajută activ adăpostul și organizează acțiuni de caritate. Elevii liceului „Gheorghe Asachi”, de exemplu, au organizat un concert, iar din banii colectați au cumpărat hrană pentru animalele noastre. Studenții Colegiului de Medicină Ungheni, împreună cu profesorul lor au achiziționat hrană pentru câini. Școala primară „Spiridon Vangheli” a organizat o acțiune de colectare de fonduri pentru a ajuta animalele, iar din banii strânși au fost cumpărate căsuțe pentru câini. Elevii de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, la fel au cumpărat hrană pentru câini. La fel și angajații Consiliului Raional Ungheni au venit recent cu o asemenea donație. Am făcut recent un contract cu o fabrică de mezeluri din Chișinău, care ne va oferi în fiecare lună câte 100 de kilograme de resturi de carne. Pentru păstrarea lor Primăria orașului ne-a pus la dispoziție un congelator. Suntem recunoscători fiecărei persoane care ne ajută să avem grijă de câinii fără stăpân.
— Cu ce probleme vă confruntați în procesul de lucru?
— Principalele probleme sunt: spațiu limitat pentru animale; construcția a unei zone de carantină; capturarea câinilor fără stăpân, care poate dura zile întregi. Ne confruntăm cu dificultăți în procesul de adopție și de aceea ne-am dori din tot sufletul ca toți cățeii mici să își găsească o familie și o casă iubitoare. O altă problemă este adaptarea câinilor, căci multe animale care ajung la adăpost se tem de oameni sau au nevoie de mult timp pentru a se obișnui cu noul mediu. Unii câini au nevoie de mai mult timp pentru socializare. Este necesar de a responsabiliza proprietarii de animale, căci oamenii continuă să abandoneze câini pe străzi, ceea ce duce la creșterea numărului de animale fără stăpân. În adăpost sunt aduși frecvent pui foarte mici, care nu au împlinit încă două luni or, aceștia sunt extrem de slabi, fără imunitate, iar lipsa echipamentului medical corespunzător ne creează dificultăți în acest aspect.
— Din sursele online am văzut că ați avut și voluntari străini la adăpost. Cum vedeți această implicare?
— Da, în echipa noastră este prezent și cetățeanul de origine italiană, Massimo Risconi. Contribuția lui la activitatea adăpostului este neprețuită. El ajută activ la îngrijirea animalelor, organizarea proceselor și realizarea sarcinilor zilnice. Massimo lucrează excelent în echipă cu voluntarul nostru Nichita Grușca, iar munca lor comună aduce un mare beneficiu adăpostului.
— Ce vă preconizați pe viitor?
— Adăpostul continuă să se dezvolte, iar în față sunt multe obiective care vor ajuta la îmbunătățirea condițiilor pentru câini și la eficientizarea activității. Principalele planuri sunt: construirea unor noi voliere; extinderea programului de sterilizare; atragerea a noi voluntari și adoptarea activă a câinilor; lansarea campaniilor de informare pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul locuitorilor despre tratamentul uman al animalelor. Suntem siguri că vom reuși cu ajutorul oamenilor cu inimă mare aceste planuri să fie realizate, iar viața animalelor va deveni mai bună.