Moldova se afla o perioadă îndelungată atât în interiorul imperiilor, cât și în apropierea lor, de aceea țara trebuie deja să înțeleagă parcursul său istoric, să tragă concluzii și să facă alegerea corectă care este integrarea europeană. De această părere este expertul permanent al proiectului Igor Boțan. „Am fost între cei trei imperii. Toate aceste influențe și pretenții ale imperiilor de a-și stabili dominația cu timpul au adus la constituirea zonelor de influență pe care le-am văzut renăscute după conferințele la Ialta și Potsdam și care au apărut din nou în scrisorile recente ale președintelui rus, Vladimir Putin, către NATO și SUA. Pretențiile iarăși revin în prim plan și acest lucru Republica Moldova l-a resimțit încă o dată odată cu semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE. Până în prezent, ni se impun tot feluri de piedici”. Opinia a fost exprimată la dezbaterea publică „De ce au dispărut toate imperiile lumii, de ce nu a renăscut niciunul dintre ele?”, organizată de Agenția de presă IPN.
Rugat să aprecieze beneficiile și pericolele pe care le aduc imperiile, expertul a trasat o paralelă între imperiile trecutului și din perioada actuală, afirmând că acestea au mult în comun. „După Imperiul Roman vine o succesiune de entități – Imperiul Roma de răsărit și cel de apus, pe urmă vin barbarii, triburile germane care cuceresc Europa și Roma, proclamă Imperiul Roman de națiune germană care durează o mie de ani. Și dacă ne uităm la Uniunea Europeană de astăzi, putem observa că nucleul Uniunii Europene, primele 15 state care au format UE, cândva au avut aspirații imperiale. Dacă te uiți la toate aceste lucruri, ajungi la concluzia că, totuși, există o legitate și atitudinea față de aceste imperii trebuie regândită. Odată cu dezvoltarea capitalismului și apariția statelor naționale, noi trebuie să ne revendicăm sistemul de coordonate spre care tindem, ținând cont de ceea ce a fost, cum am fost influențați. Și aici nu-mi vine în minte altceva decât Giscard d’Estaing, atunci când a elaborat Constituția Uniunii Europene și a recunoscut că civilizația noastră europeană este de factură iudaico-creștină. Și iată punctul de reper pentru noi în acest sistem de coordonate”, a menționat expertul permanent al proiectului.
În această ordine de idei, Igor Boțan a menționat politica inadecvată a președintelui rus, promovată pe arena internațională. „La momentul actual, potrivit lui Vladimir Putin, Rusia își revendică revenirea la sferele de influență, iar cei care îl consiliază, propagandiștii, ne spun lucruri și mai clare. Ei ne sugerează ideea că a venit etapa „statului etern al lui Putin”, ceea ce înseamnă a patra faza imperială, după cea sovietică. Ce poate oferi Rusia în schimb, în afară de bogățiile sale naturale și arma nucleară? Și în această situație Putin transmite mesajul: „Ori ne iubiți, ori vom face să vă temeți de noi”. Cu un astfel de mesaj transmis tuturor cred că Rusia are probleme foarte mari. Ceea ce ține de noi, în astfel de situație, ne întrebăm: „am fi vrut noi să fim în relații foarte strânse ?” De ce Rusia nu poate să facă ceea ce a făcut fostul Imperiul Britanic, un Commonwealth, în care să ne simțim foarte bine din punct de vedere economic, comercial, cultural, fără presiuni și regimuri separatiste?”, a afirmat expertul.
La fel, Igor Boțan a spus că acum lumea retrăiește o nouă etapă, cea tehnologică, în care există trei actori principali. „Societatea vede istoria prin cinci formațiuni social-economice, dar există și abordarea nouă, care nu este populară, despre tranziții de fază legate de dezvoltarea tehnologică. Au de câștigat la această nouă etapă statele care sunt foarte avansate din punct de vedere tehnologic. Acum există doi poli foarte mari – tehnologic (SUA, UE) și economic (China). Federația Rusă își revendică dreptul de pol al lumii multipolare, solicitând revenirea la sferele de influență, bazându-se pe faptul că ar fi o supraputere militară – lucru care acum va începe să fie contestat după ce observăm în Ucraina.”
Dezbaterea publică la tema „De ce au dispărut toate imperiile lumii, de ce nu a renăscut niciunul dintre ele?”, organizată de IPN, a fost ediția a 248-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.