În prima duminică din luna august în Republica Moldova se marchează ziua lucrătorului din sectorul feroviar. Am discutat cu această ocazie cu Igor Bereghici, șeful Nodului de Cale Ferată Ungheni.
— Cred că sunt trei ani de când nu ne-am întâlnit. Atunci am discutat în niște circumstanțe triste – angajații Nodului de Cale Ferată Ungheni protestau. Își cereau dreptul la remunerare pentru munca lor. Care e situația la moment?
— Salariile s-au majorat și e foarte bine. Acum e aproape dublu față de cel care era atunci când ne-am întâlnit, dar, din nefericire, iar sunt rețineri la salariu. Au fost achitate parțial pentru luna mai (discuția cu Igor Bereghici a avut loc la 18 iulie), dar sperăm foarte mult că lucrurile se vor redresa.
La 23 iulie Oleg Tofilat, directorul general ÎS „Calea Ferată a Moldovei” posta într-un grup al feroviarilor de pe facebook următoarele: „Despre finanțele corporative…Vestea bună e că transportarea cerealelor roadei de anul acesta e practic la marele start, și asta înseamnă volume și bani. În acest sezon, tronsonul Berezyne-Basarabeasca va fi foarte competitiv pentru tranzitul de grâne din Ucraina — lucru despre care nici nu puteam visa anii precedenți.
Vestea mai puțin bună e că în trimestrul II, cererea de transport de marfă a fost de două ori mai mică decât anul trecut: 203M tone-km contra 387M. Asta se reflectă imediat asupra prestației financiare — în trimestrul II 2022 am încasat 356M lei din transport marfă, iar în 2023 — 193M. Salariile și impozitele reprezintă cam 195M pe trimestru — e clar că veniturile curente nu sunt suficiente să acoperim și salariile, și combustibilul, și impozitele, și creditele, și alte plăți. În trimestrul II am achitat: salarii 93M, impozite 49M, combustibil 39M, servicii comunale 11M. În rezultat, avem arierate pretutindeni, dar care pot fi recuperate în sezon.
La moment avem achitate circa 50% din salariile pe mai, deși era sănătos să fie acoperite cel puțin 80% din salariile pe iunie. În următoarele două săptămâni sper să avem destule venituri ca să finalizăm salariile din mai.
Pentru trimestrele III-IV este cert că vom avea mai mult de lucru, și, respectiv, mai multe încasări. Este o minune că am rezistat împreună până la sezonul agricol, vine timpul să recuperăm arieratele”.
— Din ce cauză iar au apărut aceste rețineri?
— Nu pot să vă spun în mod cert. Cel mai bun răspuns l-ar avea directorul general al IS „Calea Ferată a Moldovei”. S-au micșorat volumele, doar banii noi îi câștigăm din transportul mărfurilor pe calea ferată și a călătorilor. Cel mai mare flux l-am înregistrat odată cu începutul războiului din Ucraina. S-a transportat mult, în special păcură care a fost adusă din România. În prezent au scăzut aceste volume și nu avem tranzit. Eu nu văd altă cauză. Avem tranzit – avem bani, nu e tranzit – nu sunt resurse financiare.
— Aceste majorări au fost influențate tot din motivul creșterii fluxului?
— Nu. Era nevoie extremă ca să fie ridicate salariile angajaților de la calea ferată, pentru că plecau oamenii din sistem.
— Acum Nodul de Cale Ferată Ungheni are numărul necesar de angajați?
— Știți după ce s-au majorat salariile au început să revină muncitorii. În plus, cei care au mai lucrat li se dă un spor la salariu pentru vechime în muncă. Și asta i-a motivat. Dar odată cu reapariția restanțelor oamenii iar sunt cu gândul de a pleca, pentru că nu au cum să facă față situației.
— Și totuși unde aveți nevoie de angajați, unde duceți lipsă acută de cadre, în care sector?
— Cel mai dureros e că vârsta angajaților de la calea ferată este una înaintată. Nu avem tineri și nu mă refer aici doar la simpli muncitori, dar nu avem ingineri. Majoritatea sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior din Ucraina și Rusia. În Republica Moldova unica instituție, care pregătește cadre, este Colegiul Tehnic Feroviar de la Bălți, dar iată eu de 7 ani, de când sunt la conducerea Nodului, nu am avut nici un pretendent, care a absolvit colegiul, ca să se angajeze la serviciu la Ungheni și spre regret o spun că s-ar putea ca ei nici să nu se angajeze în oricare alt nod de pe teritoriul țării. Apare o întrebare, care e dureroasă, care e sensul ca să activeze o asemenea instituție de învățământ în Republica Moldova? Parcă se spune că sectorul feroviar e important pentru economia țării, parcă se atrag investiții să se construiască linii de cale ferată, însă în același timp nu se investește în instruirea cadrelor, în atragerea lor ca să rămână în sistem. Doar un singur exemplu vă dau – noi nu avem mecanici de locomotivă. Ne-am putea trezi într-o zi că nu vom avea cine să manevreze locomotivele. Să instruiești un mecanic de locomotivă e un lucru destul de dificil. Nu e nevoie doar de un singur an, îți trebuie cu mult mai mult timp. Oamenii se pensionează și statele nu se completează cu alți angajați. Lucru care e foarte îngrijorător.
— De mai mult timp se vorbește despre reparația traseului feroviar Chișinău-Ungheni. S-au început lucrările?
— Nu și nici nu aș putea eu să vă răspund de ce nu s-au început lucrările de reparație.
— Dar cât de defectuos este?
— Nici la aceasta nu pot să vă răspund. Sunt specialiști care se ocupă de reparație, noi suntem cei care exploatăm calea ferată.
— Nu pot să nu vă întreb despre trenul interurban Ungheni-Bălți. Va mai fi repus în circulație?
— La moment pot să vă spun că nu va fi repus în funcție într-un viitor apropiat. Eu foarte mult mi-aș dori să fie reluată cursa Chișinău-Ocnița. O altă soluție bună ar fi modelul României, care are trenuri de pasageri private, dar trebuie schimbată legislația.
— În prima duminică din august se va sărbători ziua feroviarului. Cum se va marca la Ungheni?
— Încă mai lucrăm la program, dar per general va fi partea oficială, unde se vor spune cuvinte de felicitare, cadouri și cel mai mult sperăm că se vor achita până atunci restanțele salariale.
— Ca să încheiem pe o notă pozitivă interviul nostru, vă rog, să ne spuneți ce reușite aveți în pofida la toate problemele cu care se confruntă sectorul feroviar?
— Eu vreau să mulțumesc din suflet oamenilor pentru răbdare, pentru devotamentul arătat acestui domeniu al economiei naționale. Sunt niște oameni cu literă mare și le mulțumesc pentru tot ceea ce fac, pentru că fac ca Nodul de Cale Ferată să funcționeze sută la sută și menirea noastră este trimiterea și primirea mărfurilor. Le mulțumesc încă o dată și le doresc pace și sănătate!