O maternitate cu o capacitate de câteva sute de paturi, locuinţe pentru tineri specialişti, apartamente la preţuri promoţionale – acestea sunt proiecte care urmau să fie realizate în oraşul Ungheni încă prin anii ’90. Vorbim despre ele doar la timpul trecut, căci şantierele grandioase începute, încet, dar sigur se transformă în ruine.
Construcţia din cartierul Dănuţeni, care urma să fie o maternitate regională, cu ajutorul aşa-zişilor „gospodari”, se transformă într-o gunoişte neautorizată. Cei care trăiesc în preajma şantierului spun că mai ales în perioada de vară, aici se adună tone de deşeuri de construcţie. Andrei Suhorucov, locuitor de pe strada Burebista, declară că şi ziua în amiaza mare poţi vedea cum unii descarcă din remorca maşinii saci cu gunoi. După părerea lui, ar trebui să existe o structură, care ar avea împuternicirea să îi depisteze şi să îi amendeze pe cei care aduc aici deşeurile.
Un alt şantier lăsat în voia sorţii se află pe strada Gh. Crestiuc. Aici urmau să fie înălţate două blocuri cu 5 etaje.
Apartamentele trebuiau să fie repartizate pentru veteranii şi lucrătorii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Pentru locatarii din blocurile învecinate, acest şantier pare a fi un loc de groază – aici se adună boschetari sau alte persoane suspecte, dar s-a întâmplat şi o tragedie. Un alt bloc, deja pe strada Naţională, urma să fie sediul nou al secţiei de poliţie, dar din lipsă de surse financiare lucrările au fost stopate. Ludmila Guzun, preşedinta raionului Ungheni, la una din întâlnirile cu reprezentanţii MAI, a venit cu iniţiativa ca în aceste blocuri să fie construite apartamente sociale pentru tinerii specialişti din diferite domenii. Pentru aceasta însă trebuie să fie identificat un finanţator.
În cartierul Tineretului, descoperim un alt şantier – o clădire, la fel, cu 5 etaje. Cu referire la acesta au fost mai multe idei. Una părea destul de atractivă pentru persoanele care nu aveau încă spaţiu locativ – construirea locuinţelor la preţ preferenţial. La fel, se vorbea că autorităţile locale intenţionau să procure şi câteva locuinţe sociale. Grigore Milescu, proprietarul şantierului, spune că are planuri măreţe – clădirea, care are acum 6 etaje, să devină bloc locativ cu 9 etaje şi mansardă. Cu toate că specialiştii în construcţie din oraşul Ungheni au fost mai rezervaţi în declaraţii despre starea tehnică a acestui bloc, proprietarul ne-a asigurat că are un raport de expertiză tehnică a construcţiei, ceea ce îi permite să primească şi un certificat de urbanism, apoi şi autorizaţie de construcţie. „Cu câţiva ani în urmă am avut o înţelegere cu autorităţile publice locale: eu le transmit blocul, pentru ca jumătate din numărul total de apartamente să le revină lor, şi tot atâtea mie. Atunci se vorbea despre construcţia unor locuinţe sociale. Au fost doar promisiuni, din această cauză s-a tărăgănat începutul lucrărilor”, explică Grigore Milescu. În prezent, aici îşi găsesc loc pentru a înnopta doar boschetarii.
Cristofor Codreanu, viceprimarul oraşului Ungheni, spune că au fost purtate discuţii cu proprietarii acestor şantiere, care şi-au asumat nişte angajamente – să securizeze teritoriul pentru ca să îngrădească accesul pe şantier a persoanelor străine, să asigure curăţenia şi ordinea pe teritoriu. Proprietarii însă nu se prea grăbesc să respecte regulile cu privire la asigurarea curăţeniei pe terenul aflat în proprietate, recent aprobate de consilierii locali. De la adoptarea acestei decizii au trecut câteva săptămâni.