Locuitorii din satele raionului Ungheni își doresc condiţii mai bune de trai. Și cine să se îngrijească de realizarea lor, dacă nu primarul, instalat în funcţie anume pentru a căuta posibilităţi pentru dezvoltarea localităţilor. Cum le reușește, ne spun unii din ei.
În satul Rădenii Vechi, se pare, s-a urnit carul din loc. Primara Vera Golan, împreună cu cetățenii, a lansat mai multe idei de proiecte, iar acum este preocupată de modul de implementare a lor, de identificare a finanțatorilor. „Vrem să iluminăm strada centrală, că satul e în beznă” – iată unul din cele mai importante planuri pe care îl numește primara. Costul cheltuielilor pentru instalarea sistemului de iluminat public, pe o lungime de 6,5 km, constituie 250 de mii de lei. Interlocutoarea zice că a parcurs procedura tehnică, doar că nu are suma necesară pentru realizarea totală a proiectului: „Avem în sold vreo 100 de mii de lei și i-am putea îndrepta în acest sens”.
Un alt vis al locuitorilor din Rădenii Vechi este și construcția sistemului de apeduct. Deocamdată au fost depuse eforturi pentru a întocmi proiectul tehnic. Ulterior vor fi căutați și finanțatorii. „Avem un buget auster, iar posibilitatea finanțatorilor, din câte am realizat acum, e destul de limitată. Chiar și așa, primul pas a fost făcut, trebuie să depunem eforturi majore pentru a duce la capăt orice lucru început”, a declarat Vera Golan.
La moment au găsit suport financiar din partea Ambasadei Federației Ruse, care și-a asumat cheltuielile în sumă de 800 de mii de lei pentru restaurarea monumentului lui Grigori Potiomkin. Sâmbăta trecută, angajații ambasadei aflați în Rădenii Vechi au făcut aici curățenie. Lucrarea respectivă este planificată să fie finalizată până la 16 octombrie 2016.
În Bușila, primarul Valeriu Todirică spune că are foarte mult de lucru, mai ales ce e legat de întocmirea diferitor documente. „Avem de realizat unele modificări în Acordul adițional de ajustare a contractelor la indicele inflației. Nu prea știm cum să facem acest lucru și din păcate, specialiștii contactați de noi, la fel, nu cunosc. În general, activitatea a devenit mai grea, stresantă, iar situația financiară – instabilă ”, a zis primarul. Valeriu Todirică spune că transferurile de la bugetul de stat se mai întâmplă să vină cu întârziere, însă acest fapt nu le blochează activitatea: „Avem venituri proprii și din acești bani acoperim cheltuielile necesare activității. Căutăm ieșire din situație pentru ca să dezvoltăm satul. Avem și canalizarea de construit. Proiecte sunt, bani de ar mai fi”.
Și primara comunei Valea Mare, Galina Varvariuc, se plânge de situația financiară grea: „Proiecte tehnice sunt, nu și finanțatori care să contribuie la realizarea lor”. Primara spune că din bugetul pe care îl are comuna, pot fi executate lucrări care costă puțin. Totuși, deși sursele sunt destul de modeste, au reușit să reabiliteze trei drumuri din satele Valea Mare, Buzduganii de Jos și Buzduganii de Sus. În anul curent, autoritățile locale speră că vor schimba ferestrele și vor termoizola Casa Culturii din Valea Mare. Potrivit primarei, în perioada care urmează va fi clar și în privința finanțării proiectului, costul căruia este de 1,5 mln. lei. Totodată se depun eforturi pentru ca să fie construit și sistemul de canalizare în Valea Mare, apeductul în Buzduganii de Sus. „Banii nu stau în drum. De aceea, pentru ca să creăm condiții bune pentru locuitorii din sate, trebuie să găsim finanțatori. Dar nu disperăm, ieșire există din orice situație”, a conchis Galina Varvariuc.