Tinerii din Ungheni au un spațiu unde vor socializa, vor analiza și vor pune în aplicare proiecte care vor aduce un impact pozitiv în comunitate.
Săptămâna trecută la Ungheni a avut loc evenimentul oficial de inaugurare IDEA HUB Ungheni. Marina Zamă, specialist tineret și cultură din cadrul Primăriei Ungheni, a declarant în deschiderea evenimentului că într-o lume în continuă schimbare și evoluție, tinerii sunt o forță creativă și inovatoare ce marchează tranziția spre viitor, iar IDEA HUB Ungheni este locul unde ei își vor putea explora potențialul de a face față provocărilor, de a afla cum își pot aduce contribuția în diverse domenii și modul în care pot schimbă lumea în care trăim, dar și noi, ca autoritate publică locală, vom afla aspirațiile tinerilor și în dependență de aceasta să identificăm soluții ca să-i putem ajuta.
Provocările generației de azi
„Tinerii din ziua de azi se confruntă cu o serie de provocări complexe, atât la nivel personal, cât și la nivel global. Acesta este un moment în care problema schimbărilor climatice, inegalității sociale, sărăciei și discriminării sunt mai acute ca niciodată. De aceea, este important ca tinerii să aibă un loc unde să se simtă bine și să găsească soluții creative la problemele existente și de a aduce inovații în diverse domenii. Un prim pas a fost alegerea numelui acestui spațiu, IDEA HUB Ungheni, care aparține tinerilor” a declarat în discursul său coordonatoarea proiectului „HUB-uri antreprenoriale pentru pace”, Svetlana Jalbu. Aceasta a mai precizat că ideea de a veni la Ungheni se datorează UNICEF Moldova. „Crearea și dotarea acestui spațiu a fost cu suportul nemijlocit UNICEF Moldova „HUB-uri antreprenoriale pentru pace”, implementatori sunt UNICEF Moldova și UK Aid și Centrul de Instruiri și Resurse „Pro Bono, parteneri de implementare”, a mai menționat Svetlana Jalbu.
Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, a relevat importanța acestui proiect pentru Ungheni. „Fiecare proiect realizat în Ungheni este un prilej de bucurie, pentru că trecem încă o etapă spre o comunitate mai dezvoltată. Proiectele de tineret sunt o bucurie încă și mai mare pentru că tinerii sunt cei care vor deveni liderii de mâine, dar și pentru faptul că Ungheni anul acesta este desemnată Capitala Tineretului. Când a trebuit să alegem locația pentru acest HUB ne-am zis că cea mai bună este la Palatul de Cultură Ungheni acolo unde este punctul de convergență a tuturor tinerilor din Ungheni. Zona adiacentă a Palatului de Cultură Ungheni urmează să fie amenajată până în toamna acestui an. Lucru care îi va face pe tineri să vină în număr și mai mare aici”, a menționat edilul.
Ce este un HUB?
Un HUB este un termen folosit pentru a descrie un centru sau o platformă care servește ca loc de întâlnire, colaborare și schimb de idei între diverse persoane, organizație sau grupuri. Un HUB poate fi fizic, cum ar fi un spațiu de coworking (utilizarea unui birou sau a altui mediu de lucru de către persoane care desfășoară activități independente sau lucrează pentru diferiți angajatori, de obicei pentru a împărtăși echipamente, idei și cunoștințe. Întreaga idee a coworking-ului este de a aduce împreună oameni strălucitori și creativi și de a lăsa ideile să se „ciocnească”) sau un centru comunitar, sau poate fi virtual, sub forma unei platforme online.
Un HUB este conceput pentru a facilita interacțiunea și colaborarea între membrii săi, care pot avea interese, obiective sau domenii de expertiză comune. Aceasta poate include profesioniști din diferite industrii, cercetători, activiști sau tineri care doresc să se implice în diverse proiecte și inițiative.
Un HUB poate oferi acces la resurse, infrastructură și expertiză, precum și oportunități de învățare și dezvoltare personală și profesională. De asemenea, poate organiza evenimente, workshop-uri, conferințe sau alte activități care să încurajeze colaborarea și inovația.
În contextul tinerilor, un HUB pentru tineri poate fi un spațiu în care aceștia se pot întâlni, învăța unii de la alții, iniția proiecte și contribui la schimbarea socială. Acesta poate oferi suport și îndrumare pentru dezvoltarea abilităților și autovehiculelor, precum și implicarea în activități de voluntariat sau activism.
În concluzie, un HUB este un loc sau o platformă în care tinerii și alte persoane se pot conecta, colabora și contribui la schimbarea pozitivă în diverse domenii, facilitând schimbul de idei și crearea de rețele de susținere.