În prima zi din această săptămână, mai mulți angajați de la Nodul de Cale Ferată Ungheni au protestat. Aceștia cer să le fie achitate restanțele salariale.
Potrivit lor nu au mai primit salariul de 3 luni de zile. „Avem trei luni de când nu primim salariul. Nu avem cu ce achita curentul electric, avem credite la bănci, eu trăiesc în oraș, și trebuie să cumpăr totul”. Un alt specialist se indignează precum că „am copil mic, ce să-i pun eu dimineața pe masă, când se trezește, ce să facem mai departe, toți avem credite. Oamenii vin din sate, ei nu au cu ce să-și achite transportul pentru a ajunge la muncă”. „Noi am avea nevoie să vină reprezentanții Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, dar ei nu vin niciunul să discute cu noi, trebuim noi aici sau nu trebuim, să mergem să ne căutăm un alt loc de muncă, și când va fi nevoie să ne reîntoarcem la vechiul loc de muncă, când ni se va achita lunar salariul. Noi, iarna mâncăm înghețat, deoarece nici măcar vagonul cu care ne deplasăm în teritoriu nu se încălzește, îndurăm frig de dimineață până seara, iar vara mâncăm înăcrit, de la prea mare căldură, când uneori temperatura resimțită la sol poate depăși uneori 60 de grade Celsius” au mai evidențiat montatorii de cale ferată.
„Azi am așteptat să vină șefii, dar deoarece nimeni nu vine, am oprit orice activitate, deoarece nu ni se dă salariul și protestăm”. Un alt specialist indignat, aproape cu lacrimi în ochi, spune că „am 11 ani de când activez, dar din cauză că nu primesc salariul, nu am cu ce să-mi hrănesc copilul, noroc de colegii mei buni care îmi dau la lucru câte o bucată de sl[nină, câte un kilogram de orez, dar el mâine se va termina, și cu ce îmi voi hrăni eu copilul? Dar de venit, trebuie să venim la lucru. Iarna noi ne aflăm afară, toată munca o facem manual, cu picioarele ude, înghețate. Este o bătaie de joc de noi!”.
La grevă s-au prezentat și foști muncitori, pensionați, sau care mai au câte un an până la pensie, și care își pun întrebarea ce pensie vor primi dacă nu li se achită salariul? „Nu trebuie să fugă de noi, să vină să ne explice, dar să nu ne mintă”. „La noi în depou este foarte frig, nu se face deloc focul, se ajunge uneori și la 5 grade Celsius, de unde să avem sănătate?”
„Calea ferată este a statului, ceea ce denotă faptul că noi suntem bugetari, dar alții spun că nu, că noi ținem de autofinanțare, avem salariul un pic mai mult de 2000 lei și nici pe aceștia nu-i primim”. „Înainte de alegeri, vin mereu cu promisiuni, cu vorbe mărețe, dar după alegeri uită de noi. Toată țara este furată de hoți. Vin sărbătorile de iarnă. Avem copii mici care trebuie hrăniți, care cer mâncare. Ne este foarte greu. Noi de lucrat lucrăm, noi ne cerem salariul pentru care lucrăm, nu cerem nimic nou. Acuma când o să primim salariul, o să ne oprească impozit dublu, vă dați seama?” „Ce doresc ei, să organizăm o grevă generală, să oprim trenurile pe loc? O să mergem la bariera Căii Ferate la drumul care duce spre Chișinău, și vom bloca toate mijloacele de transport. Ei asta așteaptă. Spre deosebire de vecinii noștri din România, noi primi bănuți, dar nu salariu, ei au tehnologie performantă, dar noi totul facem cu mâinile noastre. Unde este aici dreptatea pe care o cerem?”
Potrivit lui Igor Bereghici, șeful Nodului Feroviar Ungheni, angajații de la Stația Ungheni și Gara Ungheni au primit salarii pentru luna octombrie, în rest de atunci nu a mai primit nimeni salariu, indiferent dacă țin de Bălți sau Chișinău.
Situația respectivă este dictată de condițiile economice precare, prin care trece toată țara, nu doar Calea Ferată. Volumul de mărfuri a scăzut drastic, ei acum transportă ceea ce au mai au din anul trecut. Totuși, se promite modernizarea Căii Ferate, dar rămânem doar cu promisiunile.