După şcolile reorganizate, vine rândul primăriilor mici, adică cele care au mai puţin de 1500 de locuitori.
Aşadar, mai multe primării din raionul Ungheni riscă să fie lichidate, localităţile fiind alipite primăriilor mai mari. Printre acestea s-ar regăsi Agronomovca, Alexeevca, Buciumeni, Cornova, Condrăteşti, Măgurele, Morenii Noi, Năpădeni, Sineşti, Teşcureni. Cert e că, deşi discuţiile pe marginea acestei chestiuni au pornit încă în anul 2001, deocamdată nu a fost întreprins nimic în acest sens. Din spusele autorităţilor, de la an la an, povara financiară devine tot mai grea.
Iurie Toma, preşedintele raionului, spune că recent a participat la o şedinţă la Guvern, unde s-a discutat subiectul reformei administrativ-teritoriale. „Legea despre reforma administrativ-teritorială datează încă din anul 2001 şi trebuia de mult implementată. Argumentele principale ale comasării primăriilor mici rezultă din capacitatea financiară de care dispun. E costisitor să întreţii o primărie cu câteva sute de locuitori. Nici proiecte de anvergură nu poţi derula în aceste localităţi, dar cetăţenii merită un trai decent, condiţii bune de viaţă”, a spus preşedintele raionului.
Potrivit interlocutorului, Direcţia Finanţe a întocmit o notă informativă despre situaţia financiară a acestor primării, care ulterior a fost transmisă Guvernului. În ea se menţiona că bani pentru achitarea salariilor primarilor şi ale specialiştilor sunt, dar nu ajung și pentru dezvoltarea localităţilor. Conform unor calcule estimative, dacă ar fi comasate primăriile cu puţini locuitori, din salariile funcţionarilor publici pe ţară s-ar economisi anual peste 600 mln. de lei. „Aceşti bani ar putea fi investiţi în dezvoltarea infrastructurii localităţilor rurale. Atâta timp cât nu va fi adoptată legea respectivă, vom trage mâţa de coadă încă mulţi ani”, a punctat președintele.
Primarii localităţilor sunt de altă părere şi consideră că punerea în aplicare a acestei reforme ar lăsa satele nepopulate. Primăria Teşcureni are 1100 locuitori şi riscă să fie alipită unei primării mai mari, cel mai probabil, Pârliţa. Când va fi aceasta, primarul de Teşcureni, Gheorghe Colţişor, spune că nu ştie. „Nu cred că vor economisi atât de mult dacă nu vor mai achita salariul primarului, secretarului şi al contabilului. În schimb, această reformă ar demotiva cetăţenii să mai rămână la sat, iar bătrânii cu greu se vor deplasa până la Pârliţa”, consideră Colţişor. Dânsul afirmă că satul Hristoforovca, de exemplu, ar trebui să fie în Primăria Teşcureni şi nu Pârliţa. Din spusele lui, locuitorii doresc schimbarea în cauză.
Totodată Gheorghe Colţişor crede că implementarea reformei va fi câţiva ani tărăgănată şi nu se va purcede la schimbări imediate, mai ales că au rămas doar câteva luni până la alegerile locale.