Așa ar spune orice om care ar trece pe lângă izvorul „Bacchus”, aflat în apropiere de traseul național Ungheni – Chișinău, la intrare în satul Romanovca, localitate din componența orașului Cornești. Izvorul este „păzit” de un gard viu de stuf. Podețul, care cândva era calea de acces până la izvor, a rămas doar o imitație, scândurile fiindu-i furate. Unica dovadă că a fost e doar carcasa cu tăblița, care confirmă că acolo este un izvor cu numele „Bachus”.
Lunga „călătorie” a găsirii stăpânului izvorului
Am încercat să aflu cine se face responsabil de acest tablou de-a dreptul „feeric” și „atractiv” din punct de vedere turistic pentru raionul Ungheni. Prima pe care am sunat-o a fost primarul orașului Cornești, Vera Buga. De la celălalt capăt al firului ea ne răspunde că satul împreună cu oamenii sunt în administrarea primăriei, dar pământurile – ba. Binevoitoare, dânsa ne direcționează la colegul ei de breaslă, Valeriu Morari, primarul satului Cornești. Edilul de aici îmi spune că izvorul ar fi în gestiunea SA „Drumuri Strășeni”, iar proprietarul terenului de lângă izvor e plecat peste hotare. Ar putea interveni în calitate de autoritate publică ca să ceară să se facă ordine? Da, ar putea, doar că nu are cui cere asta. Motivul? „Fiindcă acum au loc lucrări de reparație capitală a traseului și cei de la firmă utilizează porțiunea aferentă drumului pentru a pune materialele de construcție, iar proprietarul pământului de lângă izvor e plecat peste hotare”, a explicat primarul.
Am comunicat și cu directorul SA „Drumuri Strășeni”, sector Ungheni, Vasile Bodrug, care a spus că întreprinderea respectivă nu este responsabilă de acest izvor și care ar fi în gestiunea ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”. Dânsul a mai adăugat că în urmă cu câțiva ani aici a făcut reparație capitală SA „Covoare Ungheni”, de atunci nimeni nu a mai întreprins nimic. Continuăm căutările și fac legătura și cu cei de la instituția menționată mai sus. Acolo, după mai multe tentative, la orice întrebare îmi spuneau să mai revin. Până la urmă am primit un răspuns diplomatic, dar cam răsuflat: „Lăsați datele dvs. de contact și revenim noi”. Iată așa nu am putut afla cine e adevăratul stăpân al izvorului… până nu am revenit eu a nu știu câta oară la ÎS ”Administrația de Stat a Drumurilor”, ca să aflu că totușiâ, SA „Drumuri Strășeni” îmi „va rezolva întrebarea mea” (conform spuselor operatorului de la instituția respectivă) după reabilitarea drumului Chișinău – Sculeni, care se află în reparație din toamna anului 2014.
O sută de mii de lei zac în paragină
Ceea ce ar fi trebuit să reprezinte punctul de atracție al acestui izvor zace în acele bălării. E vorba de sculptura zeului roman Bacchus, executată de ungheneanul Ion Zderciuc în cadrul celei de-a doua ediție a Taberei Internaționale de Sculptură. Statuia a fost donată de către sculptor Consiliului Raional Ungheni, potrivit lui Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie. Istoricul îmi zice cu regret amarnic că în cazul în care nu se vor întreprinde lucrări de reabilitare la acest izvor, atunci monumentul va fi adus înapoi la Ungheni. „Dar, asta vorbește despre felul nostru de a fi, despre cultura noastră. Să știți că nu numai acel izvor e lăsat de izbeliște. Toate fântânile și izvoarele de pe lângă drumurile naționale sunt așa. E mare păcat! Ele confereau o frumusețe și ar fi putut reprezenta una din atracțiile turistice despre care se tot vorbește pretutindeni, dar nimic nu se face”, a opinat Iucal.
Unica care a amenajat izvorul „Bacchus” a fost Societatea pe Acțiuni „Covoare Ungheni”. În 2004, la inițiativa conducerii de atunci, întreprinderea realizează lucrări de renovare a izvorului, dar și curățire a lui.Tot atunci a fost instalat podețul. Ulterior, potrivit lui Mihai Șoltoianu, director-adjunct la această întreprindere, au mai făcut încă o dată curățenie și au reparat podețul.
Dar de atunci nimic și nimeni nu s-a apropiat de acel izvor. Poate doar să mai distrugă și puținul ce a mai rămas.
Reamintim că în satul Romanovca locuitorii au o tradiție frumoasă de a îngriji fântânile și izvoarele din sat. Chiar au ei și un concurs, însă până la acel izvor nu poate ajunge nimeni. Probabil, ar trebui să mai vină o inițiativă prezidențială, cum a fost prin 2004, vorba lui Vasile Iucal, de a reabilita fântânile și izvoarele din apropierea traseelor.