Unii copii se alintă la văzul terciului servit în şcoli. Alţii îl înfulecă, pentru că ştiu că acasă nu are cine să le pună pe masă nici măcar o farfurie cu borş.
Fie că părinţilor li s-a pierdut urma, iar buneii nu mai au puteri, fie că puţin le pasă ce mănâncă aceştia când vin de la şcoală. Statul finanţează alimentarea în şcoli a tuturor copiilor din clasele I-IV. Restul elevilor îşi rezolvă problema, fiecare cum poate, părinţii le pun în geantă tartine sau le dau bani pentru a cumpăra chifle, ceai.
Bunăoară, în gimnaziile din Zagarancea şi Semeni s-a găsit o abordare aparte pentru a asigura alimentarea copiilor din familiile social-vulnerabile. „Am înaintat un demers către Consiliul Comunal şi ni s-a alocat o anumită sumă de bani ca să acoperim cheltuielile pentru hrana copiilor din familiile social-vulnerabile pe lunile octombrie-decembrie”, spune Veronica Morcov, directoarea Gimnaziului Zagarancea. În instituţia în cauză, din spusele interlocutoarei, începând cu vinerea trecută, 13 copii trebuiau să ia deja prânzul. Cheltuielile pentru produsele alimentare vor fi din contul mijloacelor administraţiei publice locale, peste 6000 de lei. Aceeaşi sumă urma să fie transferată şi în contul Gimnaziului Semeni, unde vreo 12 elevi vor fi hrăniţi zilnic, timp de trei luni.
Directoarele de la aceste două gimnazii spun că nu au bani suficienţi pentru a acoperi cheltuielile pentru hrana copiilor din treapta gimnazială, în special a celor din familii cu venituri mici. De aceea, în zilele când lipseau elevi din treapta primară, porţia acestora era servită elevilor din familiile sărace. „Într-o zi hrăneam patru copiii, în a doua zi invitam alţii la masă, în dependenţă câţi elevi din clasele I-IV lipseau. Din păcate, bugetul pe care îl avem e prea mic pentru a alimenta şi copiii din familiile social-vulnerabile”, explică Veronica Morcov.
Potrivit contabilei şefe din Primăria Zagarancea, Svetlana Verbiţchi, chiar dacă şcoala are autonomie financiară, a fost analizată posibilitatea de a face transferul din bugetul local pentru ca să fie hrăniţi copiii din familiile sărace: „M-am consultat cu responsabilii din cadrul Direcţiei Finanţe şi am analizat dacă putem aloca aceşti bani, dacă legea ne permite să facem transferul. E bine că s-a luat decizia de a susţine aceşti elevi, poate că ei vin la şcoală anume pentru chifla şi ceaiul care li se dă”. Contabila a mai spus că astfel de practici, unde primăria achită pentru alimentarea copiilor din familiile vulnerabile, deocamdată este pusă în aplicare doar în comuna Zagarancea. Cert e că nu a dat asigurări că va fi continuată şi la anul viitor.
La Costuleni ni s-a spus că elevii din clasele gimnaziale, chiar dacă au o situaţie familială precară, nu sunt alimentaţi, decât în cazul când lipsesc elevi din treapta primară. „Din păcate, bugetul instituţiei este auster şi nu poate să acopere aceste cheltuieli”, a specificat Silvia Cornileac, directoarea instituției. Tot ea a spus că nu au înaintat vreun demers autorităţilor publice locale pentru a fi susţinuţi financiar, deoarece li s-ar fi spus că nu sunt bani.