Pe data de 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6%. Acest coeficient va fi aplicat părții pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2024 (13 700 de lei). De asemenea, cu 6% se vor indexa prestațiile de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de hotărâre în acest sens, transmite IPN.
„Ca urmare a deciziei de astăzi, pensiile pentru limită de vârstă vor crește în medie cu 249. Pensia medie pentru limita de vârstă va constitui după indexare 3 926 de lei. Aceasta constituie o creștere cu 90% comparativ cu 1 ianuarie 2021”, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.
Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2 778 de lei. În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat. Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime.
Cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi în cazul dizabilității severe – 2083,40 lei, în cazul dizabilității accentuate – 1944,50 lei, iar în cazul dizabilității medii – 1388,93 lei.
Din 1 aprilie se vor indexa cu 6% toate pensiile stabilite/reexaminate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii, pensiile pentru vechime în muncă, pensiile funcționarilor publici, pensiile colaboratorilor vamali, pensiile militarilor, plățile periodice și lunare capitalizate, precum și indemnizațiile de dizabilitate stabilite etc. De asemenea, cu 6% se vor indexa prestațiile de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat.