Pe 7 iulie 2024, formația folclorică din satul Petrești „Datina” a câștigat premiul I la festivalul – concurs folcloric „Hora Sânzienеlor”, ediția aniversară. Evenimentul s-a desfășurat în parcul din Piața Renașterii din orașul Telenești și a fost organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Secția Cultură, Tineret și Sport și Consiliul raional Telenești.
Formația „Datina” din Petrești, Ungheni, s-a evidențiat prin autenticitatea interpretării și pasiunea pentru folclor, câștigând astfel Premiul I. Această reușită subliniază talentul și dedicarea membrilor formației în păstrarea și promovarea tradițiilor strămoșești. „În cadrul festivalului „Hora Sânzienelor” au fost două secțiuni: 1.Folclor, 2.Bucătăria tradițională. Trebuia să prezentăm obiceiuri și tradiții de vară. F.F. „Datina” a evoluat cu obiceiul „La ghilit”. La secțiunea bucătărie tradițională, am fost prezenți cu expoziție culinară formată din bucate tradiționale – renumitele sarmale cu urdă, vărzări cu vișine, mere, brânză, cartofi, învârtite la cuptor”, ne-a declarat Olesea Lazariuc, șefa Casei de Cultură Petrești și membră a formației.
Evenimentul a inclus două secțiuni – folclor și bucătărie tradițională – având ca obiectiv revitalizarea obiceiurilor și ritualurilor populare, familiarizarea tinerei generații cu folclorul și tradițiile strămoșești, valorificarea portului popular și promovarea gastronomiei naționale.
La concurs au participat 12 formații folclorice din câteva raioane din țară, alături de un ansamblu din Piatra Neamț, România. Acestea au prezentat cântece și dansuri folclorice autentice, obiceiuri și tradiții de vară, practicate în perioada dintre Sfântul Gheorghe și Sfânta Marie.
Comisia de jurizare, formată din Grigorii Oxente (director adjunct CNCPPCI), Marin Bunea (specialist muzicolog CNCPPCI, Artist Emerit) și Denis Gînga (șef Direcție Cultură tradițională CNCPPCI), a evaluat măiestria artistică, autenticitatea repertoriului și ținuta scenică a colectivelor participante. În urma deliberării, s-au acordat următoarele premii:
Premiul Mare: Formația folclorică „Floricică de la munte” din Piatra Neamț, România, condusă de Dedilia Popovici.
Premiul I: Formația folclorică „Datina” din Petrești, raionul Ungheni, condusă de Natalia Ghermanschi.
Premiul II: Formația folclorică „Frunza nucului” din Inești, raionul Telenești, condusă de Zinaida Dică.
Premiul III: Formația folclorică „Vatra” din Verejeni, raionul Telenești, condusă de Iulia Cazacu.
Mențiuni au fost acordate formațiilor: „Moștenitorii” (Suhuluceni, Telenești), „Țărăncuța” (Scorțeni, Telenești), „Cimpoieș” (Brânzeni, Telenești), „Liliacul” (Căzănești, Telenești), „Dumbrava” (Budăi, Telenești), „Vocea codrului” (Leușeni, Telenești), „Cucoara” (Ciulucani, Telenești) și „Movileanca” (Cuhnești, Glodeni).
Festivalul a inclus și un târg al meșterilor populari cu genericul „Păstrăm tradiția neamului nostru”. Publicul a avut ocazia să admire și să achiziționeze obiecte realizate de creatori populari din diverse genuri, contribuind astfel la promovarea și conservarea patrimoniului cultural național.