În contextul Săptămânii Comemorării Victimelor Holocaustului, la Biblioteca Publică Măcărești au fost organizate o serie de activități cu caracter informativ care, au avut drept scop promovarea obiectivelor pentru dezvoltare durabilă. Mai exact este vorba despre ODD-10: Inegalități reduse, din cadrul Agendei ONU pentru 2030.
La activitate au fost prezenți copii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani care au fost martorii unei expoziții de carte „Holocaustul – dreptul la memorie”, prezentată pentru a informa participanții despre semnificația Holocaustului – o pagină neagră din istorie, crimă împotriva umanității unde au fost omorâți cca. 6 mln. de evrei.
Prin discuții și utilizarea tehnicii de lectură „Re-quest” copiii au descoperit istoria Holocaustului și și-au exprimat propriile convingeri în privința crimelor care au fost săvârșite asupra evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Activitatea s-a încheiat cu vizionarea unui film tematic: „Băiatul cu pijamale în dungi”, care transmite totalmente atmosfera celui de-al Doilea Război Mondial și acțiunile la care erau supuși evreii.
Contactată de noi, organizatoarea evenimentului, Mariana Huțuleac, a declarat că un astfel de eveniment a fost binevenit întrucât majoritatea participanților au făcut pentru prima dată cunoștință cu termenul „Holocaust” și au rămas șocați de informația primită: „Copiii chiar nu au știut aproape nimic despre Holocaust, așa doar câteva informații vagi. Sinceră să fiu ei chiar au rămas șocați și pe chipurile lor se citea ușor uimirea. La sigur vom mai organiza așa evenimente pentru că chiar au impact.”
La eveniment s-a ținut cont de regulile impuse de situația epidemiologică din țară, nu au lipsit măștile și dezinfectatul, iar din motive de siguranță activitatea a fost organizată cu un număr mic de persoane.
*Evenimentul face parte din cadrul Proiectului Educațional Interbibliotecar „Campioni ai Dezvoltării Durabile”.