Cuvintele „haltere” nu se potrivesc deloc cu frumoasa și firava Victoria Gamurari. Dar ea este și campioană națională la acest gen de sport mai puțin feminin, premiantă a multor turnee și competiții. Apropo, halterofilele din raionul Ungheni au fost descoperite de Gheorghe Gorencu, un antrenor devotat, într-adevăr, cu trup și suflet și chiar cu portofelul său atleticii grele. Mulțumită lui, mulți băieți și fete din Cetireni și Unțești au fost captivați în cel mai serios mod de atletica grea. Și anume această fetiță unică, discipola sa, potrivit antrenorului, prima dintre jumătatea frumoasă a omenirii a adus faimă raionului și satului natal Unțești, prin evoluările sale de succes la competiții internaționale și campionatele naționale.
Victoria prima dată a atins halterele la 11 ani, iar în ultimii cinci ani, la figurat vorbind, a lustruit bara ridicând greutatea de peste un chintal. După ce s-a antrenat ceva mai mult de trei luni, a participat la turneul republican „Podețul de Anul Nou”. Antrenorul își amintește că, având o greutate de 29 de kilograme, Victoria a luat la stilul smuls 12 kg, iar la aruncat – 16 kg; ceea ce a devenit garanția succesului ei pe viitor.
Trebuie menționat că fetei i-a fost destul de dificil să se adapteze la grupul de halterofili din Unțești, în care erau doar băieți. Pentru a nu rămâne în urma lor, a fost necesar să ridice bine haltera, care în mâinile ei fragile părea foarte mare și grea. Dar trebuie să cunoașteți caracterul Victoriei, ea nu numai că a stăpânit cu succes bara, dar nu era în niciun fel inferioară băieților când a fost necesar să joace fotbal, handbal, volei, baschet.
Lipsa unor calități fizice deosebite atunci, potrivit antrenorului, eleva sa a compensat-o cu succes prin cele morale precum disciplina, perseverența, răbdarea. Nu exista vreun antrenament la care să nu participe, părea că nimic nu o poate opri.
Cinci ani de pregătire dură până la extenuare și-au făcut treaba, Victoria a însușit tehnica, a dobândit calitățile fizice care îi lipseau, „s-a călit” mental pentru a nu se emoționa atât de mult când urca pe podium. Cu toate acestea, o anumită îngrijorare oricum există.
În acești cinci ani, nu doar cercurile de pe bara sa au devenit mai grele, dar numărul total al premiilor a devenit mai semnificativ – 7 medalii la campionatele naționale, o medalie la competiții internaționale și numeroase la alte turnee republicane. Anul trecut, Victoria a devenit campioana Moldovei, fiind un exemplu bun pentru multe fete implicate în acest sport.
Victoria Gamurari, absolventă a Gimnaziului „Vasile Vasilache” din satul Unțești, nu a decis încă unde să-și continue studiile, cel mai probabil, la un liceu din Ungheni, dar nu are nici o îndoială că va continua să cucerească noi greutăți și noi înălțimi în atletism.
Acum rămâne să le dorim tuturor antrenorilor elevi atât de demni, iar tuturor băieților și fetelor părinți precum ai Victoriei. Ala și Victor Gamurari au fost, sunt și, desigur, vor fi inspiratorii frumoasei lor fete, cei mai „tari” fani ai ei…